Kako da napravite gazpacho? Ovo je idealan obrok za vrele ljetnje dane
Predstavljamo vam recept za gazpacho, tradicionalnu špansku hladnu supu od svježeg povrća, za čiju pripremu nije potrebno da uključite šporet.
Pored sastojaka za pripremu ove hladne supe potrebna vam je daska, dobar nož, začini i blender.
Gazpacho supa pripada andaluzijskoj kuhinji, ali postoje teorije da je porijeklom iz arapske kuhinje i da su je u Španiju i Portugal donijeli Mauri.
Sarajevo jutros hladnije od Bjelašnice: Pročitajte prognozu do petka - bit će i kiše i snijega
Gazpacho ne mora da bude samo supa, može biti i lagan ljetnji obrok koji će vas osvježiti, okrijepiti i iznenaditi.
Supa se služi s kockicama hljeba, s rendanim bijelim lukom proprženim na maslinovom ulju.
Želite izgubiti kilograme? Uspjet ćete samo s jednom navikom
Potrebno je:
- 3 paradajza srednje veličine
- krastavac srednje veličine
- crvena paprika
- zelena paprika
- manji luk
- 2 čena bijelog luka
- ½ dcl maslinovog ulja
- 1/2 limuna (sok)
- kašika balzamiko sirćeta
- soli
- biber
- 5-6 listova svježeg bosiljka
- ljuta paprika po želji
Priprema
Ako želite da skinete koru s paradajza, onda na sredini isjecite slovo H na dnu i stavite u vruću vodu na minut-dva, a odmah zatim u ledenu vodu na isto vrijeme. Koža će se tada lako oljuštiti. Ako vam koža ne smeta, možete da pripremite gazpacho bez guljenja paradajza. Povrće isjeckajte i stavite u blender, dodajte ostale sastojke i pomiješajte.
Gazpacho je najbolje jesti hladan, ali ako nemate mnogo vremena da ga ohladite, a imate kockice leda u zamrzivaču, dodajte 4 do 5 kockica pri drugom blendanju i supa će biti sasvim svježa. Ako možete, ostavite da se hladi u frižideru najmanje pola sata. Poslužite sa tostiranim hljebom ili krutonima, po želji pospite svježim peršunom ili bosiljkom.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.