Želite izgubiti kilograme? Uspjet ćete samo s jednom navikom

0
Radiosarajevo.ba
Želite izgubiti kilograme? Uspjet ćete samo s jednom navikom
Foto: Pexels / Voće je najbolje jesti prije obroka

Naše tijelo funkcionira u skladu s unutrašnjim biološkim ritmovima, što znači da je vrijeme konzumacije hrane i pića jednako važno kao i njihov kvalitet.

Kako bismo izvukli maksimum iz svoje prehrane, dobro je znati kada je optimalno konzumirati određene vrste voća i povrća, te kada je najbolje popiti svima nam najdraži jutarnji napitak, kafu, a sve kako bismo dobili maksimalne benefite.

Kako i kada jesti povrće?

Ako povrće jedete prije drugih namirnica iz tanjira, to će vam pomoći da duže ostanete siti i da smršate. To je zato što povrće sadrži vlakna koja pomažu u reguliranju šećera u krvi.

Prof. dr. Hasanović o prof. Omeru Nakičeviću: 'Bio je učitelj u učionici, ali i izvan nje'

Prof. dr. Hasanović o prof. Omeru Nakičeviću: 'Bio je učitelj u učionici, ali i izvan nje'

"Ukoliko počinjete obrok jedući povrće i unoseći vlakna, možete uspješno smanjit unos ugljikohidrata", pojašnjava dijetetičarka Caroline Williams, prenosi Slobodna Dalmacija.

Pričekajte s prvom kafom

Pričekajte najmanje sat vremena prije nego počnete piti svoju prvu jutarnju šoljicu kafe, pustite da kortizola, hormona stresa zbog buđenja i ustajanja, u vašem tijelu opadne i sami osjetite pad energije.

Istraživanje otkrilo: Ukusne grickalice mogu pomoći u mršavljenju

Istraživanje otkrilo: Ukusne grickalice mogu pomoći u mršavljenju

"Ako se probudite u 7 ujutro, na primjer, optimalno bi bilo da svoju prvu kafu popijete tek oko 10 sati. Ona će u tom trenutku odraditi najviše blagodati za vas", pojašnjava dr. Deborah Lee.

Naime, prema riječima dr. Lee, kada se probudite razina vašeg hormona stresa kortizola je na vrhuncu. Kortizol pojačava budnost i fokus, i isto tako regulira vaš metabolizam i odgovor imunološkog sistema. Povišene razine kortizola mogu utjecati na vaš imunološki sistem, pa ispijanje kafe čim otvorite oči može napraviti više štete nego koristi.

Hormon kortizol slijedi ritam specifičan za vaš vlastiti ciklus spavanja. On doseže vrhunac unutar pola sata do 45 minuta nakon buđenja, a zatim  polako opada tijekom dana. Zato navečer postajemo umorniji.

Rane večere

Rane večere potiču bolje sagorjevanje i probavu te gubitak težine. Istraživanje koje je na Meicinskom fekultetu na Harvardu vodila dr. Nina Vujović pokazalo je da je rana večera, čak u 17 sati, napravila "značajnu razliku u načinu na koji sagorjevamo kalorije i skladištimo masti".

Voće prije glavnog obroka

Slično kao i kod povrća, voće je bogato vlaknima, pa je najbolje jesti prije obroka, a ne poslije, kao što to često radimo. Ovo se posebno odnosi na jabuke. Prehrana bogata vlaknima, naime, potiče proizvodnju hormona koji smanjuje apetit, peptida tirozin tirozina (PII) u dijelu tankog crijeva poznatom kao ileum.

Dr. Aygul Dagbasi iz Londona se slaže sa svime navedenim.

Želite da smršate? Ključno je detaljno informisanje o efektima raznih dijeta

Želite da smršate? Ključno je detaljno informisanje o efektima raznih dijeta

"Sad razumijemo kako su dijetalna vlakna povezana s nižim nivoom gladi, u usporedbi sa prehranom s malo vlakana, i da određena vlakna i aminokiseline stimuliraju PII".

Jesti prije treninga

Koliko se salo sagorijeva pri vježbanju zavisi od toga jedete li prije ili poslije treninga. Prva opcija je bolja za žene, a druga za muškarce, piše Stil.

Jedno istraživanje je pokazalo da su žene koje su običavale popiti napitak baziran na ugljikohidratima prije odlaska u teretanu postizale bolje rezultate u redukciji masnoća, dok su muškarci prolazili bolje ako su ga pili kasnije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije