Kako da jufka ispadne savršeno tanka i elastična? Trik nije u brašnu - evo u čemu je tajna

7
Radiosarajevo.ba
Kako da jufka ispadne savršeno tanka i elastična? Trik nije u brašnu - evo u čemu je tajna

Ako se pitate zašto vam jufka za pitu 'puca', iako ste sve uradili kako treba po receptu - evo u čemu je trik: tajna nije u brašnu, već u temperaturi vode.

Naime, ledeno hladna voda je ono što pravi razliku između kore koja puca i one koja se razvlači poput svile.

Kada koristite hladnu vodu, gluten u tijestu se sporije razvija, što znači da će tijesto biti mekše, elastičnije i lakše za razvlačenje. Topla voda, s druge strane, piše Krstarica, ubrzava proces, ali tijesto postaje žilavo i lako puca.

Nerin Dizdar: "Vjerujem da će u 2026. doći do povećanja minimalne plate i penzije"

Najbolja voda za tijesto je ledena, direktno iz frižidera ili s par kockica leda.

Kako da napravite savršenu jufku?

  • U posudu stavite 500 g mekog brašna.
  • Dodajte prstohvat soli.
  • Sipajte 250 ml ledene vode.
  • Dodajte 2 kašike (hladnog) ulja.
  • Zamijesite glatko tijesto i ostavite da odmori 30 minuta.
  • Razvucite tijesto na pobrašnjenoj površini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak