Jeste li ikada jeli špagete "alla nero"? Donosimo vam savršen recept
Priča iza špageta alla nerano gotovo je jednako čarobna kao i okus samog jela.
Gazdarica Donna Rosa jedne večeri čekala je goste u svom praznom lokalu Maria Grazia. Na njezino veliko iznenađenje, princ od Sirignana, Francesco Saverio Gaspare Melchiorre Baldassarre Caravita, iznenada je došao kod nje kako bi se okrijepio u restoranu.
U kuhinji je bila samo tjestenina, provolone i tikvice, koje su brzo postale špageti alla nerano – danas pravi klasični recept u italijanskoj kuhinji. Osim ploški tikvica, umak se sastoji od vode za tjesteninu, bijelog luka, soli, bibera i dvije vrste sira.
Kulturni četvrtak | Reditelj Andraš Urban: O Desire festivalu, komediji 'Seljačka opera' i teatru
Sastojci
- 600 g tikvica
- 400 g špageta
- 40 g parmezana
- 130 g provolone sira
- 1 režanj bijelog luka
- 2 maslinovog ulja
- so i biber
- svježi bosiljak
Priprema
Tikvice operite, osušite i narežite na vrlo tanke ploške. Naribajte obje vrste sira. U tavi zagrijte maslinovo ulje i popržite tanke ploške tikvica dok ne porumene. Skuhajte tjesteninu al dente, vodu ne bacajte, piše Novi list.
Zagrijte bijeli luk na malo ulja pa na njega stavite tikvice. Zalijte kašikom vode za tjesteninu i pustite da ploške tikvica kratko propirjaju. Odvojite još dvije kašike vode za tjesteninu. Ubacite špagete u tavu i dodajte provolone, parmezan, postupno vodu za tjesteninu i nasjeckani bosiljak. Posolite i pobiberite.
To je to! Uživajte!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.