Pura, palenta, kačamak, žganci: Dodajte 1 namirnicu i napravit ćete najukusniji doručak na svijetu

1
Radiosarajevo.ba
Pura, palenta, kačamak, žganci: Dodajte 1 namirnicu i napravit ćete najukusniji doručak na svijetu
Foto: Coolinarka / Pura

Pura, palenta, kačamak, žganci... kako god zvali ovo tradicionalno jelo naših prostora, riječ je o rado viđenom gostu na našoj trpezi, jer se brzo sprema, zdravo je i ukusno.

Recept za ovo jelo je vrlo jednostavan i prije svega ekonomičan, a tradicionalni način pripreme je promijenjen samo s jednom namirnicom – puterom.

Puter, piše Krstarica, palenti daje jednu posebnu notu i vjerujemo da će vam se kombinacija ukusa veoma dopasti.

Nepovoljni vremenski uvjeti otkazali utrku u St. Moritzu: Evo kada Elvedina nastavlja takmičenje

Nepovoljni vremenski uvjeti otkazali utrku u St. Moritzu: Evo kada Elvedina nastavlja takmičenje

Sastojci:

  • 4 šolje vode
  • 1 kašičica soli
  • 1 šolja žutog kukuruznog brašna
  • 3 kašike putera

Priprema:

U šerpu stavite vodu i dodajte so, pa ostavite vodu da proključa. Kada voda proključa, polako, sve vrijeme miješajući, sipajte kukuruzno brašno. Smanjite temperaturu i nastavite miješati dok voda ne ispari, a brašno se ne zgusne. Šerpu sklonite s vruće ringle, pa dodajte puter i sve dobro promiješajte.

Palentu poslužite toplu s mladim sirom ili kiselim mlijekom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije