Pura, palenta, kačamak, žganci: Dodajte 1 namirnicu i napravit ćete najukusniji doručak na svijetu
Pura, palenta, kačamak, žganci... kako god zvali ovo tradicionalno jelo naših prostora, riječ je o rado viđenom gostu na našoj trpezi, jer se brzo sprema, zdravo je i ukusno.
Recept za ovo jelo je vrlo jednostavan i prije svega ekonomičan, a tradicionalni način pripreme je promijenjen samo s jednom namirnicom – puterom.
Puter, piše Krstarica, palenti daje jednu posebnu notu i vjerujemo da će vam se kombinacija ukusa veoma dopasti.
Kulturni četvrtak | Reditelj Andraš Urban: O Desire festivalu, komediji 'Seljačka opera' i teatru
Sastojci:
- 4 šolje vode
- 1 kašičica soli
- 1 šolja žutog kukuruznog brašna
- 3 kašike putera
Priprema:
U šerpu stavite vodu i dodajte so, pa ostavite vodu da proključa. Kada voda proključa, polako, sve vrijeme miješajući, sipajte kukuruzno brašno. Smanjite temperaturu i nastavite miješati dok voda ne ispari, a brašno se ne zgusne. Šerpu sklonite s vruće ringle, pa dodajte puter i sve dobro promiješajte.
Palentu poslužite toplu s mladim sirom ili kiselim mlijekom.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.