Jednostavno, brzo i ukusno: Recept za najukusniju prženu piletinu
Piletina je možda jedno od najsvestranijih vrsta mesa u kuhinji – može se pripremiti na bezbroj načina, a pri tome ne zahtijeva puno vremena ni vještine.
Zašto stoga ne isprobati nešto malo drugačije i pečenoj piletini dati malo drugačiji okus.
Pečena piletina u mnogim domaćinstvima jedno je od onih jela koje se nalazi na meniju barem jednom sedmično. Brzo gotovo, ukusno i odlično u svim kombinacijama, ovo je jelo zbog kojeg se niko za stolom ne buni.
Titove brigade lopatom izgradile 242 km pruge za 7 mjeseci, vlast danas ne umije popraviti 80 metara
Pečenoj piletini možemo dodati i malo aroma i okusa ako je ispečemo s cherry paradajzom i kestenima koje smo prethodno skuhali u mlijeku. Ovo pravo jesensko jelo možete poslužiti kao klasičan ručak, ali je i savršen izbor za porodična okupljanja te svečanije ručkove ili večere.
Potrebni sastojci:
- 1 pile u komadima
- 300 grama oguljenih kestena
- 200 grama cherry paradajza
- mlijeko
- 1 glavica bijelog luka
- djevičansko maslinovo ulje
- sol
- papar
- aromatično bilje
- malo bijelog vina
Priprema:
Pećnicu zagrijte na 190 stepeni.
Piletinu posolite i pobiberite, stavite u vatrostalnu posudu s neoguljenim bijelim lukom, vinom, začinskim biljem po ukusu i uljem i pecite 1 sat na 190 stepeni.
Oguljene kestene kuhajte u loncu s mlijekom 10 minuta. Na pola pečenja pažljivo izvadite piletinu i dodajte ocijeđene kestene i cherry pardajz.
Dovršite pečenje mesa s prilozima, a nakon toga servirajte i uživajte, piše tportal.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.