Jedite najukusnije slance u svom domu: Recept koji koriste vješti majstori
Slanci ili prstići, pecivo koje vraća u djetinjstvo i koje svi volimo, a posebno slani dio kojeg uvijek nedostaje u pekarama.
U nekim pekarama slanci se prave i na drugačije načine u drugim oblicima. Jedan od njih su "mini slanci".
Sastojci za tijesto:
- 250ml mlijeka
- 1 kašika šećera
- 1 kašika suhog kvasca
- 50ml ulja
- 1 kašičica soli
- 1 kašika jogurta
- pola kašičice praška za pecivo
- 350g brašna
- 1 kašičica soli
- 2 kašičice brašna
- 6 kašičica vode
Priprema:
U posudu redom dodavati sastojke i zamijesiti tijesto. Tijesto za slance ostaviti da odstoji 30 minuta.
Novi detalji avionske nesreće u Sloveniji: Let bio zamišljen kao rođendanski poklon
Podijeliti tijesto na 9 komadića i napraviti od njih kuglice. Ostaviti kuglice da odstoje 10 minuta.
Postupak oblikovanja slanaca pogledati na video receptu ispod. Nakon oblikovanja slance ostaviti da odstoje 20 minuta i premazati ih vodom.
Peći ih u prethodno zagrijanoj pećnici, 10 minuta na 200 °C. Napraviti preljev za slance i preliti ih njime. Vratiti u pećnicu i peći još 10 minuta na 230 °C. Gotove slance premazati uljem, piše Večernji list.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.