Jamie Oliver savjetuje: Kako napraviti tjesteninu samo od brašna i vode
Jamie Oliver podučavao je gledaoce svog kulinarskog šoua "Nastavi da kuhaš" i "Nastavi" tome kako da naprave tjesteninu samo od brašna i vode, sada kada u pandemiji koronavirusa nema brojnih namirnica.
TV kuhar napravio je emisiju kao brzi odgovor na COVID-19, želeći da pomogne onima koji su ostali kod kuće da kuhaju sa ono malo namirnica koje imaju.
Svakako u svaki obrok dodajte sastojke koje nađete u vašoj vitrini, uključujući konzervirani grah, konzervirani paradajz i pirinač.
U prvoj epizodi kuhar je odmah počeo da sprema svoj brzi čili recept, koristeći sastojke koje ima gotovo svako domaćinstvo: konzervirani gra, konzervirani paradajz, svežu papriku, začine i pirinač. Zatim je brzo prešao na pravljenje tjestenine ... za koju vam zaista treba samo jedan artikal.
Metoda je jednostavna, pa je slijedite i uživajte:
-
Dodajte brašno u posudu (količina zavisi od broja ljudi za koje kuhate)
-
Dodajte malo vode.
-
Pomiješajte dva sastojka zajedno viljuškom - ako je previše ljepljivo, dodajte više brašna.
-
Kada postane sjajna i ne previše ljepljiva, tad je skoro gotova.
-
Pospite još malo brašna i ponovo rolajte.
-
Kada postane sjajna i ne bude ljepljiva, gotova je.
-
Tjesteninu isecite na kriške debljine pola centimetra.
-
Pritiskajte je rukama.
-
Ubacite je u kipuću vodu!
Jednostavnije ne može biti.
Jamie je osmislio dva odvojena sosa za tjestenine, jednu koju je nazvao "grašak", drugi jednostavni sos od paradajza i karbonaru. Recept za ovu domaću tjesteninu osmislio je nakon što su mnogi ljudi panično pokupovali mnoge neophodne namirnice...
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.