Savjeti / Kako sačuvati namirnice od propadanja

24. 03. 2020. u 13:16:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 6

U vrijeme izolacije, kada nemamo svakodnevni pristup trgovinama sa svježim namirnicama, od velike važnosti kako ćemo ih čuvati da što duže traju.

Ništa komplicirano, ove tipsove ćete pohvatati za tren!

Hljeb

Ilustracija - undefinedFoto: Pixabay.com: Ilustracija

Svi proizvodi od brašna i vode ostat će duže svježi ako ih spremite u plastičnu kesicu u koju ćete staviti stabljiku celera. Hljeb možete držati i u lanenoj ili pamučnoj krpi, piše Jutarnji.hr

Orašasti plodovi

Ilustracija - undefinedFoto: Pixabay.com: Ilustracija

Orašaste plodove tostirajte čim ih kupite, a onda ih spremite u staklenke i čuvajte na tamnome mjestu.

Đumbir

Đumbir - undefinedPixabay: Đumbir

Đumbir čuvajte u zamrzivaču, lakše ćete ga ribati i guliti, a i duže će vam trajati.

Celer i brokula 

Celer_Napitak.jpg - undefined

Celer i brokulu prekrijte aluminijskom folijom i čuvajte u hladnjaku. Tako će ostati svježi više od četiri sedmice.

Luk (mladi, crveni, bijeli i ljubičasti, češnjak)

Ilustracija - undefinedFoto: Pixabay: Ilustracija
Ako čuvate luk u podrumu trajat će vam čak osam mjeseci. Ne spremajte ga zajedno s krompirom, brže će se pokvariti. Spremajte ga s jabukama, to će mu pomoći da duže ostane svjež.

Gljive (sve vrste) 

gljive_pixabay.jpg - undefinedPixabay: gljive_pixabay.jpg
Gljive uvijek čuvajte u papirnatim vrećicama u hladnjaku. Plastične vrećice stvorit će vlagu i pokvariti gljive.

Zelena salata

Zelena salata - undefinedFOTO: Arhiv: Zelena salata

Zelenu salatu čuvajte tako da je natrgate, stavite u zdjelu, zatim na nju stavite kuhinjski ručnik i prekrijete je plastičnom folijom. Kuhinjski ručnik upit će svu vlagu, a salata će ostati svježa.

Banane 

Ilustracija - undefinedFoto: Pixabay.com: Ilustracija

Banane uvijek kupujte u kupovima. Nikada nemojte trgati jednu po jednu i tako ih čuvati. Kup banana čuvajte na sobnoj temperaturi, ali im plastičnom folijom obložite stabljike. Tako će trajati nekoliko dana dulje, piše jutarnji.hr

Začinsko bilje


Začinsko bilje zamrznite u maslinovom ulju. Biljke će upiti maslinovo ulje zamrzavanjem, a kockice zamrznutog maslinovog ulja vrlo su praktične pri kuhanju: samo ih ubacite u jelo! Funkcionira odlično s ružmarinom, kaduljom, majčinom dušicom i origanom, ne toliko delikatnim biljčicama.

 

NEMA KOMENTARA