Izborite se sa stresom uz pomoć zdravih namirnica

Radiosarajevo.ba
Izborite se sa stresom uz pomoć zdravih namirnica
Postoji mnogo načina putem kojih se možemo boriti protiv stresa svakodnevnog života.

Zbog njega često posežemo za nezdravim namirnicama i prekomjernom količinom slatkiša. Ako baš ne možete odoljeti grickanju, onda su ovo namirnice koje će spriječiti nakupljanje kilograma i pomoći vam u borbi protiv stresa.

Smeđa riža je odličan izvor B vitamina koji pomažu imuni sistem, očuvanje srčanih i moždanih funkcija, ali i dobrog raspoloženja. 

Špinat je natrpan vitaminima A, C i B, kalcijem, magnezijem, fosforom, kalijem, a svi onu pomažu smanjenu hormona stresa u vašem tijelu. Možete ga staviti u salatu, napitak, omlet ili sendvič. 

Losos je bogat omega 3 masnim kiselinama koje povećavaju 'sretne' supstance u mozgu, poput serotonina, a smanjuju nivo kortizola. A ako ne volite losos, onda možete jesti tunu ili sardinu.  

Zeleni čaj je antioksidant koji smiruje vaše tijelo i smanjuje stres. Stoga, kada se budete osjećali kao da ćete pući, popijte šoljicu zelenog čaja ili, ako vam je draže, kamilice i nane.

Avokado u sebi nosi proteine, minerale, vitamine E i C, kalij, vlakna i zdrave masnoće. Smanjuje nivo stresa, holesterola, pa čak i rizik od oboljenja srca. 

Borovnice, osim vitamina E i C, u sebi nose mangan i magnezij koji osim u borbi protiv stresa, pomaže kod nesanice, depresije i ostalih poremećaja raspoloženja. 

Narandže, su samo još jedan način osvježavanja organizma i borbe protiv radikala stresa. Uz vitamine C, A i B pomažu i u borbi protiv srčanih oboljenja.

Crna čokolada najbolji je izbor za sve one koji ne mogu odoljeti slatkišima, jer pomažu u otklanjanju umora, depresije i iritabilnosti. 

Bademi sa cinkom, magnezijem, vlaknima i zdravim uljima pomaže vam da se brže izborite sa stresom. A ako vam oni nisu omiljena grickalica, onda se poslužite pistacijama ili orasima. Učinak je isti. 

I na kraju, mlijeko. Osobe koje piju mlijeko svaki dan, lakše se bore protiv stresa. Mlijeko u sebi sadrži kalcij, proteine, antioksidanse, vitamine A i D. Čaša toplog mlijeka pomaže i u borbi protiv nesanice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak