Imate li vi svoju tajnu za ajvar? Ovo je trik za pikantnost ovog fantastičnog jela
Ako dodate malo hrena u ajvar, dobićete pravi delikates za zimnicu!
Većina ima svoj tradicionalni recept, najčešće naslijeđen od mame ili bake. Makedonski ajvar se smatra "kraljem" zimnice, a u BiH on se redovno sprema od čiste paprike, bez ikakvih dodataka, pa ga svi volimo.
Međutim, nije rijetkost ni da kuharice eksperimentišu sa novim receptima – za ljubitelje sirove hrane, imamo i prijedlog kako da ajvar naprave od svježih paprika.
Poluprazne tribine Bilinog Polja pred meč s Nizozemskom: Debakl od Njemačke "ohladio" navijače
U ajvar se može dodati i plavi patlidžan, ali najpikantniji tajni sastojak je svakako – hren! Predlažemo da obavezno probate jer ne morate da mijenjate svoj osnovni recept, već samo da ga dodate u nekoliko tegli, a ostale ostavite kako inače radite.
Znači, ispecite i oljuštite paprike po običaju, isjeckajte ili sameljite, po želji, pa upržite na ringli ili pažljivo ispecite u rerni, mešajući i dodajući ulje. Otprilike na polovini procesa dodajte sol. Tek na kraju, kad je vrijeme da sipate esenciju, narendajte manju količinu hrena (recimo, na 3 kg paprika, ide oko 300 gr hrena) i umješajte u ajvar.
Sipajte vruće u vruće, sterilisane tegle i zatvorite sterilnim poklopcima, pa ostavite na toplom 24h.
Da podsjetimo, sterilizaciju možete obaviti i u mikrotalasnoj rerni, piše krstarica.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.