Ideja za zasitan italijanski ručak bez mesa: Cannelloni sa sirom i sočnim preljevom
Cilindrični tip lazanja – cannelloni – spadaju u mediteranska jela koja su osvojila svijet, a iako se obično vezuju za italijansku kuhinju, oni su i tipično jelo katalonske kuhinje.
Ova punjena testenina može se filovati na razne načine, a ako preferirate sir u odnosu na mljeveno meso, ovaj recept za ručak bez mesa je idealan za vas.
Mekani cannelloni filovani sirom i špinatom imaju božanstven ukus i jednostavno se tope u ustima, a spremaju za čas posla, piše Glossy.
Požar u BiH progutao dom mladog bračnog para: Sabina i Samir s četvero djece ostali bez svega
Sastojci
Za cannellone:
- 16 komada cannellona
- 400 grama sitnog slanog sira
- 400 grama špinata
- 1 kašičica bijelog luka u prahu
- so i biber po ukusu
Za preljev:
- 400 ml vrhnja za kuhanje
- 100 grama kačkavalja
- 1 kašičica origana
- prstohvat soli i bibera
- 1/2 kašičice muskatnog oraščića
Brzo i ukusno praznično predjelo: Lisnate korpice sa špinatom
Priprema
Sitno isjeckan špinat spustite na 30 sekundi u ključalu vodu, pa ga odmah izvadite i dobro procijedite.
U jednu posudu stavite sitan sir i špinat, pa to pospite bijelim lukom u prahu i dodajte so i biber po ukusu. Dobro promiješajte.
Pomiješajte vrhnje za kuhanje s muskatnim oraščićem, solju, biberom i origanom, pa uzmite četiri kašike odatle i namažite dno posude za pečenje.
Punite cannellone tom mješavinom, pa redajte po dnu premazane posude za pečenje.
Zatim to prelijte ostatkom vrhnja, pa preko pospite rendanim kačkavaljem.
Pecite oko pola sata u rerni prethodno zagrijanoj na 200 stepeni.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.