Hrana za mladost: Ova vrsta prehrane mogla bi vam pomoći da usporite biološko starenje

0
Radiosarajevo.ba
Hrana za mladost: Ova vrsta prehrane mogla bi vam pomoći da usporite biološko starenje

Biološka dob odražava koliko dobro vaše tijelo funkcionira, a ne vašu hronološku dob, a usvajanje izbora zdravog načina života može pomoći ljudima da funkcionišu kao da su mlađi. Prelazak na vegansku prehranu potencijalno bi mogao preokrenuti biološko starenje, prema novoj studiji.

Usporavanje biološkog starenja može produžiti životni vijek i poboljšati kvalitetu života smanjenjem hroničnih bolesti, kako za Everyday Health objašnjava dr. Lucia Aronica sa Sveučilišta Stanford.

Unatoč medicinskom napretku koji produžuje očekivani životni vijek, mnogi još uvijek provode značajan dio svog života sa stanjima povezanim sa starenjem kao što su bolesti srca ili dijabetes, kaže dr. Aronica. Usporavanjem biološkog starenja mogli bismo smanjiti rizik od ovih bolesti i uživati ​​u zdravijem i dužem životu.

Odgođen koncert Šejle Zonić zbog tragične saobraćajne nesreće

Biološka starost može se procijeniti putem metilacije DNK, procesa koji uključuje molekularne promjene koje utječu na aktivnost gena. Određene promjene metilacije DNK mogu ubrzati starenje, dok ga druge mogu usporiti.

U studiji su naučici ispitivali promjene metilacije DNK kod 21 para odraslih blizanaca. Jedan blizanac iz svakog para prihvatio je vegansku prehranu osam sedmica, dok je drugi nastavio sa zdravom prehranom svejeda.

Može li vitamin D zaustaviti proces starenja?

Veganska prehrana isključuje sve životinjske proizvode, uključujući meso, mlijeko, jaja, sir i jogurt.

Rezultati su pokazali da su blizanci na veganskoj prehrani imali značajno smanjenje bioloških markera starosti, na što ukazuju promjene metilacije DNA.

Ti se markeri nisu promijenili kod blizanaca koji su nastavili jesti životinjske proizvode.

Studija, objavljena u časopisu BMC Medicine, također je otkrila da je veganska prehrana povezana sa smanjenjem biološke dobi srca, hormona, jetre, upalnih i metaboličkih sistema kod veganskih blizanaca, ali ne i kod njihove braće i sestara svejeda.

Istraživači napominju da je teško utvrditi jesu li promjene direktno uzrokovane veganskom prehranom, a ne smanjenim unosom kalorija ili gubitkom težine. Mala veličina i kratko trajanje studije također ograničavaju zaključke, kaže suvoditelj studije Varun Dwaraka.

Nutricionisti savjetuju: Ove namirnice su najbolje za održavanje hidratacije

Dwaraka tvrdi da se ne mogu predvidjeti dugoročni učinci veganske prehrane. Iako su promatrali promjene povezane s prehranom, on i njegov tim nisu mogli identifikovati specifične faktore koji pokreću te promjene. Međutim, uključivanje više povrća, jedenje manje mesa ili konzumiranje manje kalorija vjerovatno će biti korisno.

Prehrana je ključni promjenjivi faktor koji utječe na biološku starost, prema dr. Douglasu Vaughanu s Instituta za dugovječnost Potocsnak na Sveučilištu Northwestern, koji nije bio uključen u studiju. Prehrana bogata biljkama bogata je protuupalnim spojevima koji mogu usporiti biološko starenje.

Veganska prehrana obično je bogata nutrijentima koji podržavaju zdravu metilaciju DNK, uključujući antioksidanse.

Iako je tačan utjecaj veganske prehrane na biološku dob nejasan, postoji nekoliko potencijalnih dobrobiti, kaže Kayli Anderson, osnivačica Plant-Based Mavens i profesorica na American College of Lifestyle Medicine.

Biljna prehrana može usporiti biološko starenje zbog visokog sadržaja vlakana, voća i povrća ili smanjenjem upale, ili bi koristi mogle proizaći iz izbjegavanja životinjskih masti i crvenog mesa. Anderson savjetuje da se usredotočite na dugoročnu održivost kada u svoju prehranu uključujete više biljaka, čak i ako niste strogo vegani.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak