Gotov je za tili čas: Za ovaj hljeb vam ne treba ni rerna
Puri je popularan hljeb u Indiji, ali za razliku od chapatija i paratha-hljeba ne pravi se svaki dan, budući da je kaloričan.
Ukoliko u prehranu želite unijeti malo daška Indije, donosimo vam recept za jednostavan hljeb kojeg možete poslužiti uz jelo po želji, najbolje uz kari.
Sastojci:
1 šolja pšeničnog brašna
1 kašika pšeničnog griza
soli po ukusu
3/4 šolje vode
2-3 kašike ulja za dodavanje u tijesto
ulje za duboko prženje
Priprema:
Prvo uzmite veliku zdjelu, dodajte pšenično brašno, griz i so. Sve sastojke dobro izmješajte. Malo po malo dodajte vodu i gnječite dok ne dobijete mekano tijesto.
Dodajte 2-3 kašike ulja i ponovo izmješajte tijesto da bude još mekše. Pokrijte ga providnom folijom i neka odmori 10-15 minuta. Ponovo malo umijesite. Podijelite tijesto na manje porcije.
Od svakog dijela tijesta napravite kuglice. Pomoću oklagije razvaljajte tijesto u mali disk kružnog oblika. Debljina purija bi trebala biti približno od 1,5 do 2 mm. Tako napravite i sa ostatkom tijesta.
Zagrijjte ulje za prženje. Stavite jedan puri u ulje, špatulom malo pritisnite ivice da se napuše, a kada se to desi okrenite i pržite drugu stranu. Izvadite na papirni ubrus.
Smanjite temperaturu za sljedeću turu jer može da izgori ako je ulje pregrijano, piše stvarukusa.rs.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.