Konačno nam rekli istinu: Bijeli ili crni hljeb - koji pomaže u mršavljenju?

Radiosarajevo.ba
Konačno nam rekli istinu: Bijeli ili crni hljeb - koji pomaže u mršavljenju?
Pixabay / Ilustracija
Možda vam se izbor između kriške integralnog i kriške bijelog hljeba za doručak čini suviše lakim, ako vodite računa o svom zdravlju, ali nova studija pokazuje da ne postoji “loš” i “dobar” odabir u ovakvom slučaju.

Naučnici kažu da svaka osoba ima jedinstvenu reakciju na određenu vrstu hrane, pa je ono što nekoga goji, nekom idealna hrana.

Dr. Evan Elinav je na konferenciji Američke asocijacije za napredak u nauci da je reakcija organizma na hljeb sasvim jedinstvena.

“Ovaj personalizovani efekat važi za svaku namirnicu. Ne postoji ‘dobra’ namirnica ili ‘loša’ namirnica niti ‘superhrana’”, kaže on.

Njegove kolege su testirale dvije različite vrste hljeba na 40 ispitanika. Kod njih je mjeren nivo šećera u krvi na svakih pet minuta, kako bi se otkrilo kako njihova tijela reaguju na bijeli i domaći integralni hljeb.

Bez obzira na vrstu hljeba, nivo šećera u krvi kod pojedinaca iz obje grupe, skakao je nedugo posle obroka, a u prosjeku su reakcije organizma kod svih bile iste.

Dr. Elinav smatra da reakcija na neke namirnice zavisi od bakterija koje žive u našim crijevima. Zato neke bakterije mogu da brzo normalizuju nivo šećera u krvi i da prekinu začarani krug mršavljenja i debljanja kod nekih ljudi.

Istraživači su demonstrirali da je rješenje takozvana transplantacija fekalija i na primjeru miševa dokazali da je moguće liječiti gojaznost promjenom mikrobioma crijeva. Dr. Elinav gaji nadu da će ovo rješenje biti primjenjivo i na ljude, piše Independent, prenosi B92.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije