Odličan recept za zdraviji hljeb
Veća količina tikvica od samog brašna govori nam kako je ovakav hljeb sigurno zdraviji za naš organizam nego li onaj koji pripremamo po tradicionalnoj recepturi.
Potrebno vam je:
500 g tikvica
150 g običnog brašna
150 g integralnog brašna
2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica soli
1 kima (cumin)
400 g naribanih tikvica
100 ml ulja
2 jajeta, razmućena
45 ml mlijeka
50 g naribanog parmezana
2 kašičice sezamovih ili nekih drugih sjemenki
Priprema;
Rernu zagrijte na 180 C. Sjedinite brašno, prašak za pecivo i sol u posudi.
Dodajte sezam, kim i naribanu tikvicu. Pomješajte zajedno ulje, jaja i mlijeko i dodajte pola parmezana pa dodajte brašnu. Smjesu kratkim mješanjem sjedinite pa istresite u kalup
Poravnajte tijesto pa ga pospite sezamom, parmezanom i po želji pospite malo soli i bibera. Pecite u zagrijanoj rerni oko 45 minuta. Provjerite pomoću čačkalice da li je pečeno. Sačekajte da se pecivo hladi 10 minuta, pa ga onda izvadite iz pleha.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.