Genijalan trik: Evo kako da vam salata ostane svježa i do mjesec dana
Zelena salata je nezaobilazan dodatak svježim salatama i sendvičima, ali često vrlo brzo izgubi svoju hrskavost i završi u kanti za smeće.
Zbog visokog udjela vode, salata je sklona brzom propadanju, naročito ako nije pravilno uskladištena. Ipak, stručnjakinja za čuvanje hrane, Amy sa stranice The Cross Legacy, otkrila je jednostavnu metodu koja salatu može sačuvati svježom i do 30 dana.
Na svojoj Facebook stranici Amy piše: "Zelena salata i drugo lisnato povrće mogu ostati svježi i do mjesec dana ako ih pravilno operete i uskladištite. Koristim rastvor od pola šolje bijelog destilovanog sirćeta (5 posto) i 10 šolja vode, u kojem ostavim salatu dvije minute". Nakon toga, salatu je potrebno temeljno isprati i ostaviti da se potpuno osuši.
Direktorica TV Slovenije: "Ne možemo stajati na istoj pozornici sa zemljom koja čini genocid u Gazi"
Sirće ima prirodna antimikrobna svojstva, što znači da pomaže u uklanjanju bakterija i nečistoća koje mogu skrivati među listovima. Ova metoda ne mijenja ukus salate ako se sirće ne ostavi predugo. Ključno je da se listovi izvade iz rastvora nakon tačno dvije minute i dobro isperu pod mlazom hladne vode.
Nakon pranja, listove salate treba osušiti, najbolje pomoću centrifuge za salatu, ali i cediljka i kuhinjski papir mogu poslužiti. Kada su potpuno suhi, listovi se spremaju u hermetički zatvorenu staklenu posudu, koja se potom drži u frižideru.
Ova metoda značajno produžava svježinu salate, čuvajući njenu hrskavost i do mjesec dana, za razliku od uobičajenog kvarenja u roku od nekoliko dana. Amy zaključuje: "Ako vam salata često propada, probajte ovu tehniku, rezultat će vas oduševiti".
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.