Ljetna salata koja osvaja: Grilovani kukuruz, avokado i paradajz u savršenoj kombinaciji
Ako volite pečeni kukuruz, sigurno ćete zavoljeti i ovu osvježavajuću salatu.
Sočni, grilovani kukuruz upotpunjen je svježim avokadom i paradajzom, a sve je začinjeno laganim vinaigrette preljevom od limete, maslinovog ulja i aromatičnih začina. Salatu dobro ohladite i poslužite kao savršen dodatak mesu ili povrću s roštilja.
Sastojci
2 svježa klipa kukuruza šećerca
1 kašičica soli
5 kašika maslinovog ulja
8 kašika soka od limete
½ kašičice mljevenog kima
1 avokado, narezan na kockice
220 g cherry paradajza, prepolovljenih
45 g crvenog luka, sitno nasjeckanog
30 g svježeg korijandera, nasjeckanog
¼ kašičice mljevenog crnog papra
Bio za volanom Porschea: Policajac Armin Numanović vozilom udario pješakinju u Sarajevu
Priprema
Očistite roštilj i zagrijte ga na umjerenoj temperaturi, oko 180 stepeni. Kukuruz premažite s dvije kašike maslinovog ulja i pospite pola kašičice soli. Pecite ga zatvorenog poklopca na srednje jakoj vatri, okrećući povremeno, dok ne dobije lijepu zlatnu boju i omekša, oko 10 do 15 minuta. Nakon pečenja ostavite kukuruz da se malo ohladi, zatim nožem skinite zrna u veliku zdjelu.
U manjoj posudi umutite preostalo maslinovo ulje, sok od limete, mljeveni kim, so i biber. U zdjelu s kukuruzom dodajte avokado, paradajz, luk i korijander, pa sve lagano prelijte pripremljenim preljevom. Nježno promiješajte da se svi sastojci sjedine.
Recept za zdraviju verziju gibanice: Ukusna, brza i lagana za vašu liniju
Poslužite odmah ili dobro ohladite prije serviranja.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.