Recept za starinski bosanski doručak: Jeste li probali Omak?
Ako volite tradicionalna jela koja se brzo pripremaju, a još brže pojedu, pravo je vrijeme da upoznate omak – starinski bosanski doručak koji je nekoć bio nezaobilazan dio jutarnje trpeze.
Iako je danas pomalo zaboravljen, omak i dalje ostaje pravi domaći klasik: jednostavan, zasitan i savršen uz somun ili krišku kruha ali bez žlice! Omak se jede rukama, baš kako se nekada činilo u toplim, domaćim kuhinjama, piše City Magazine.
Recept za omak – jednostavan, domaći doručak
Otvoren Diplomatski zimski bazar u Sarajevu: Humanost, tradicija i svjetske kulture na jednom mjestu
Sastojci:
2 jaja
Znate li šta je papazjanija? Zaboravljeno tradicionalno jelo za prave gurmane
350 ml mlijeka
prstohvat soli
1 puna žlica brašna
1 kockica maslaca
Priprema:
Na laganoj vatri otopite maslac u tavi.
U posebnoj posudi umutite jaja i mlijeko, dodajte brašno i sol, pa sve dobro izmiješajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Kad se maslac zagrije, ulijte smjesu u tavu i neprestano miješajte. Cilj je zadržati kremastu teksturu – omak ne smije biti ni prekuhan, ni previše tekuć.
Znat ćete da je gotov kad žlicom povučete liniju kroz sredinu, a smjesa se ne razlije odmah.
Poslužite ga odmah, uz kruh ili somun – i, naravno, bez pribora. Omak se jede rukama, baš kako su to činile generacije prije nas.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.