Francuski klasik: Recept za sos od luka koji savršeno ide uz meso ili povrće

0
Radiosarajevo.ba
Francuski klasik: Recept za sos od luka koji savršeno ide uz meso ili povrće

Soubise je francuski klasik koji se brzo priprema i kada ste u žurbi, a slast duguje pirjanom luku, puteru i vrhnju.

Odličan uz meso s roštilja, paše uz grillano povrće, ukusan i uz tjesteninu ili rižu – soubise je jedan od onih umaka koje je uvijek dobro imati u vidu kada vam treba brzinski dodatak jelima.

Francuski klasik koji se temelji na bešamelu jednostavan je umak koji finu aromu duguje luku.

Bitni savjeti kako se izboriti sa proljetnim umorom

Tradicionalisti će za soubise umiješati u bešamel pire od pirjanog luka, no postoji i jednostavnija varijanta miksanjem luka, putera i vrhnja u kremasti umak koji možete preliti preko mesa s roštilja, piletine pečene u tavi, krompira iz rerne ili drugih varijacija na temu. 

Sastojci za soubise

  • 2 luka srednje veličine
  • 3 kašike putera
  • 1,5 šoljica masnijeg vrhnja
  • soli prema ukusu

Priprema

Rastopite puter u tavi na laganoj vatri pa dodajte luk narezan na tanke ploške.

Otkrivena tajna savršeno kuhane riže: Postupite ovako i rezultat će vas zadiviti

Pržite dok se tekućina ne reducira, ali pripazite da luk ne posmeđi. Može malo potamnjeti, ali dobro je da ostane svijetao.

Dodajte vrhnje i posolite pa izmiksajte u kremastu smjesu, kako bi umak bio gladak, procijedite ga i poslužite uz meso ili povrće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak