Francuski klasik: Recept za sos od luka koji savršeno ide uz meso ili povrće
Soubise je francuski klasik koji se brzo priprema i kada ste u žurbi, a slast duguje pirjanom luku, puteru i vrhnju.
Odličan uz meso s roštilja, paše uz grillano povrće, ukusan i uz tjesteninu ili rižu – soubise je jedan od onih umaka koje je uvijek dobro imati u vidu kada vam treba brzinski dodatak jelima.
Francuski klasik koji se temelji na bešamelu jednostavan je umak koji finu aromu duguje luku.
Zrak označen kao nezdrav: Sarajevo prekriveno gustim smogom
Tradicionalisti će za soubise umiješati u bešamel pire od pirjanog luka, no postoji i jednostavnija varijanta miksanjem luka, putera i vrhnja u kremasti umak koji možete preliti preko mesa s roštilja, piletine pečene u tavi, krompira iz rerne ili drugih varijacija na temu.
Sastojci za soubise
- 2 luka srednje veličine
- 3 kašike putera
- 1,5 šoljica masnijeg vrhnja
- soli prema ukusu
Priprema
Rastopite puter u tavi na laganoj vatri pa dodajte luk narezan na tanke ploške.
Otkrivena tajna savršeno kuhane riže: Postupite ovako i rezultat će vas zadiviti
Pržite dok se tekućina ne reducira, ali pripazite da luk ne posmeđi. Može malo potamnjeti, ali dobro je da ostane svijetao.
Dodajte vrhnje i posolite pa izmiksajte u kremastu smjesu, kako bi umak bio gladak, procijedite ga i poslužite uz meso ili povrće.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.