Evo koji je hljeb najzdraviji - potvrdili stručnjaci
Ako preferirate hljeb, kao i mnogi Bosanci, preporučljivo je odabrati zdraviju opciju. Godinama se raspravlja koji je hljeb ustvari najzdraviji, a često će svako imati svoje mišljenje.
Naučnici su analizom hljeba otkrili koji bi trebao biti najzdraviji.
Analiza pet vrsta hljeba pokazala je da je onaj od cjelovitih žitarica, posebno proklijale pšenice, najpovoljniji i najzdraviji izbor.
Panika u srcu Europe: Desničarski kritičar NATO-a ostvario zapažen rezultat u prvom krugu izbora
Proklijali hljeb (Ezekielov hljeb) proizvodi se od samljevenih cjelovitih zrna pšenice koja su ostavljena u vlažnom okruženju da klijaju sve dok ne niknu. Ovaj postupak povećava hranjivost hljeba od cjelovitih žitarica, jer klijanje zrna poboljšava apsorpciju hranjivih tvari u tijelu.
Proklijala pšenica zbog toga sadrži više vitamina i minerala u poređenju s drugim vrstama hljeba od cjelovitih žitarica. Osim pšenice, hljeb od proklijale pšenice može uključivati i druge žitarice poput ječma, zobi, pira i drugih. Često je poznat i pod nazivom Ezekielov hljeb. Ovaj hljeb odlikuje se poboljšanom hranjivošću i blagotvornim učincima na probavni sistem, smanjujući nadutost i želučane tegobe, prenosi Klik.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.