Dva jednostavna recepta za kuhano vino: Isprobajte nešto drugačije
Ništa tako ne miriše na praznike kao šolja kuhanog vina. Ono najljepše i najukusnije će biti ako ga pripremite sami. Uopšte nije komplicirano kao što ste možda mislili, a zapravo je i dosta jeftinije, naročito ako planirate počastiti veće društvo.
Donosimo dva recepta koja će vas zagrijati, ispuniti vaš dom ugodnim, prazničnim mirisom i što je najbolje, toliko su jednostavni da ih mogu pripremiti i najveći nespretnjakovići u kuhinji. Tu je jedan recept za klasično praznično kuhano vino za one koji se možda prvi put upuštaju u to i jedan raskošan recept kulinarskog majstora Jamieja Olivera za one kojima je „obično” kuhano vino dosadilo i žele isprobati nešto malo drugačije.
Praznično kuhano vino
Sastojci:
Potpuni haos u Skupštini Srbije: Potukli se član Vlade i opozicioni zastupnik
- 1 boca srednje odležanog crvenog vina voćne arome
- 3-4 klinčića
- 2 mala štapića cimeta
- 2 cm svježeg đumbira
- 1 velika narandža narezana na kriške
- 75 g šećera u prahu
- 2 supene kašike kvalitetnog brendija
Priprema:
Čaj od ove voćke često zaboravljamo: Ima više vitamina C od limuna, štiti kožu, srce, tijelo
U velikom loncu polagano zagrijte vino, klinčiće, štapiće cimeta, đumbir i kriške narandže.
Kad se tekućina zagrije, dodajte šećer u prahu i brendi, promiješajte i zatim šrobajte. Ako želite, možete dodati još malo šećera i/ili brendija.
Nastavite kuhati dok se svi sastojci dobro ne zagriju, no pazite da smjesa ne zavrije jer će se inače kuhano vino pokvariti. Natočite kuhano vino u čaše. Poslužite odmah dok je još vruće. Ako želite još kuhanog vina, pripremite novu porciju umjesto da podgrijavate ono što je stajalo duže od 20 minuta jer će okus biti lošiji i začini će se preintenzivno osjetiti.
Kuhano vino Jamieja Olivera
Sastojci:
- 2 narandže
- 1 limun
- 1 limeta
- 200 g šećera u prahu
- 6 cijelih klinčića
- 1 štapić cimeta
- 3 svježa lista lovora
- 1 muškatni oraščić
- 1 mahuna vanilije
- 2 boce nekog talijanskog vina
- 2 zvjezdasta anisa
Priprema:
Domaći sirup od mandarina bez kuhanja: Kako ga možete koristiti?
Ogulite koru narandže, limuna i limete pomoću kuhinjske gulilice tako da dobijete veće komade kore. Šećer stavite u veliki lonac i zagrijavajte na srednje jakoj vatri, dodajte u njega komade kore koju ste ogulili s agruma te iscijedite sok od narandže.
Dodajte klinčiće, štapić cimeta, lovorov list i naribajte muškatni oraščić u 10 do 12 poteza na ribežu. Prerežite mahunu vanilije po dužini i dodajte u lonac i zatim umiješajte samo toliko vina da prekrije šećer. Smjesu pustite da se kuha sve dok se šećer posve ne rastopi u crvenom vinu, a zatim zavrijte i kuhajte još 4 do 5 minuta ili toliko da dobijete gust sirup.
Tako ćete stvoriti fantastičnu bazu za okus jer ćete omogućiti da se šećer i začini prožmu i sljube s vinom. Vrlo je važno da prvo napravite taj bazni sirup jer on mora biti vrlo vruć, a ako biste to učinili s obje boce vina, skuhali biste sav alkohol u njemu i pokvarili okus.
Kad je sirup gotov, smanjite na najmanji plamen, dodajte zvjezdasti anis i ostatak vina. Lagano zagrijavajte vino i, nakon 5 minuta, kad postane toplo i ukusno, natočite ga u šolje te poslužite, piše Živim.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.