Dodajte jedan sastojak u sarmu i oduševit ćete goste: Ovako su je nekad pripremale Jugoslovenke

6
Radiosarajevo.ba
Dodajte jedan sastojak u sarmu i oduševit ćete goste: Ovako su je nekad pripremale Jugoslovenke

Sarma je jedno od nezaobilaznih jela kada je riječ o bosanskoj kuhinji u posebnim prilikama – praznici, svadbe i druga velika slavlja teško je zamisliti bez sarmica na stolu.

Obično se prave od mljevenog mesa i kiselog kupusa. U svakom slučaju, riječ je o jelu koje je obožavano i važan dio tradicije, a svako ima svoj jedinstven recept koji se prenosi s koljena na koljeno.

Za jedan čujemo veoma rijetko, a u prošlosti je bio popularan, a to su sarmice sa jajetom koje se koristi da poveže smjesu za nadjev.

Uživo | Pratite izvlačenje grupa za SP: Zmajevi će saznati potencijalne protivnike

Portal 24sata.hr pronašao je u Knjizi za svaku ženu, koju je objavila Hrvatska seljačka štamparija, recept iz 1952. godine u kom se navodi jaje kao jedan od sastojaka za fil.

Nesvakidašnji recept koji zaista vrijedi probati.

Domaće sarme sa jajetom

Sastojci

  • 3 glavice kiselog kupusa

Fil za sarmu

  • 1/2 kg isjeckanog mesa
  • 1 glavica sitno isjeckanog luka (treba žuto ispeći)
  • 1 cijelo jaje
  • 1 velika kašika soli
  • 1/2 velike kašike bibera
  • 6 velikih kašika pirinča

Za zapršku

  • 5 velikih kašika maslaca
  • 3 velike kašike brašna
  • 1 velika kašika paprike
  • 2 do 3 litra supe od suhog mesa ili vode
  • isjeckani kiseli kupus
  • 2 velike kašike soli

Priprema

Sve što je nabrojano pod "fil za sarmu" treba u posudi dobro izmiješati. Od svake glavice kiselog kupusa listovi se skinu i malo isjeku rebra, da budu tanja, a da se ne ošteti list.

Stavite list kiselog kupusa na dlan, a na list jednu kašiku nadjeva. Sa one strane ruke gdje je mali prst složite kraj lista. Onaj kraj lista koji je najbliži zglobu, uzmite i zamotajte. Preostaje još jedan kraj koji nije zamotan. Taj utisnite prstima.

Napravi zapršku, zalijte je vodom ili supom, dodajte isjeckani kupus, posolite, prokuhajte, poredajte sarme preko kupusa, pokrijte posudu i kuhajte polagano 3 do 4 sata. Ako je kupus previše kiselog ukusa, stavite 1 do 2 kocke šećera, a ako imate surutke, dodaj je umjesto vode.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak