Po receptu italijanskih kuhara: Evo kako da napravite najsočnije lazanje

0
Radiosarajevo.ba
Po receptu italijanskih kuhara: Evo kako da napravite najsočnije lazanje
Foto: Pexels / Lazanje

Lazanje su jedan od najpoznatijih simbola italijanske gastronomije, a njihov savršen spoj sočnih umaka i lagane tjestenine čini ih omiljenim jelom širom svijeta.

Ova klasična delicija dolazi u različitim varijacijama, ali danas vam donosimo recept za tradicionalne lazanje koje će vas oduševiti svojim bogatim ukusom.

Sastojci:

400 g kora za lazanje
500 g miješanog mljevenog mesa
0,5 l pasiranog paradajza
1 velika glavica luka
Bijeli luk po ukusu
Peršun po ukusu
Biber po ukusu
So po ukusu
Origano po ukusu
Bosiljak po ukusu
1 vrećica parmezana
25 g putera
3 kašike brašna
0,6 l mlijeka

Rukovodstvo SDS-a došlo pred CiK: Traže ponavljanje izbora u Doboju, Zvorniku i Laktašima

Rukovodstvo SDS-a došlo pred CiK: Traže ponavljanje izbora u Doboju, Zvorniku i Laktašima

Priprema mesa i umaka:

Na malo ulja popržite nasjeckani luk dok ne postane staklast. Zatim dodajte mljeveno meso i pržite dok ne postane zlatno smeđe. Dodajte pasirani paradajz, so, biber, nasjeckani peršun i bijeli luk. Ukoliko želite, možete dodati i sitno naribane mrkve ili drugo povrće po želji. Ostavite da se kuha na srednje jakoj vatri oko pola sata, dok većina tečnosti ne ispari, a umak se zgusne.

Priprema bešamela:

Na maslacu popržite tri kašike brašna dok ne postane svijetlo zlatno. Postepeno dodajte toplo mlijeko, uz stalno miješanje, kako bi se dobila glatka masa. Kuhajte dok se bešamel malo ne zgusne, pa ga maknite s vatre.

Kuhanje tjestenine:

Stavite kore za lazanje u kipuću vodu i kuhajte 2-3 minute, a zatim ih stavite u hladnu vodu da se ohlade i ne bi se zalijepile.

Slaganje lazanja:

U staklenu vatrostalnu posudu nanesite malo putera, a zatim složite prvi sloj bešamela. Na njega stavite kore lazanja, pa opet bešamel, zatim umak od mesa. Nastavite slagati u ovom redoslijedu - tjestenina, bešamel, mesni umak - dok ne iskoristite sve sastojke.

Pečenje:

Stavite lazanje u prethodno zagrijanu rernu na 180 stepeni i pecite oko 45-50 minuta, dok lazanje ne porumene i postanu zlatno-smeđe. Na kraju, pospite parmezanom i vratite ih u pećnicurernu još 10 minuta, dok se sir ne otopi i zapeče.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije