Dar prirode: Naši stari su redovno pili ovaj zdravi sok, a mi smo ga zaboravili

0
Radiosarajevo.ba
Dar prirode: Naši stari su redovno pili ovaj zdravi sok, a mi smo ga zaboravili

Mnogi stari ljudi s razlogom nazivaju sok od cvekle darom prirode. Cvekla je bogata prirodnim hemikalijama koje se zovu nitrati. Kroz lančanu reakciju, naše tijelo menja nitrate u azot oksid, koji pomaže u protoku krvi i krvnom pritisku.

Studije su pokazale da dvije čaše soka od cvekle dnevno ili uzimanje kapsula nitrata mogu pomoći kod snižavanja krvnog pritiska kod zdravih odraslih osoba. Također, ovaj sok može da nas učini izdržljivijim dok vežbamo ili radimo neki težak fizički posao.

Pomaže u smanjenju upala i kod anemije, saveznik je u zaštiti jetre jer sadrži antioksidanse, vitamin A, vitamin B-6 i gvožđe, a pojedina istraživanja ukazuju da sok od cvekle ima potencijalna kemoprotektivna svojstva. Međutim, autori studija naglašavaju da su potrebna dodatna istraživanja, posebno u domenu sadejstva soka od cvekle s kemoterapijom i drugim lijekovima.

Simon Rožman pronašao novi posao: Preuzet će posljednje plasiranu ekipu?

Dobro obratite pažnju na recept koji naši stari znaju napamet:

Sastojci

  • 2 kg cvekle
  • 1 kg šećera
  • 3 kesice vanilin šećera
  • 3 kesice limuntusa (limunske kiseline)

Priprema

Ovo povrće je prava stvar za vaš organizam: Čaša ovog soka će značajno doprinijeti vašem zdravlju

Cvekle operite, oljuštite, a potom izrežite na kolutove. Šerpu napunite s tri litra hladne vode, unutra dodajte izrezanu cveklu pa kuhajte dok ne proključa; zatim smanjite temperaturu i kuhajte još otprilike 30 minuta.

Sklonite sa šporeta, pa izvadite cveklu. U šerpu dodajte šećer, pa miješajte dok se ne istopi. Na kraju dodajte vanilin šećer i limuntus, miješajući dok se sastojci ne sjedine.

U oprane i sterilisane staklene flaše sipajte vruć sok i dobro ih zatvorite. Nakon što se sok ohladi na sobnoj temperaturi, možete ga staviti u frižider. Od date količine dobićete nekoliko litara soka /sirupa koji možete razmutiti po želji, piše Krstarica.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak