Stručnjaci pojašnjavaju: Da li je štetno konzumirati voće i povrće u kojem se nalazi crv?

0
Radiosarajevo.ba
Stručnjaci pojašnjavaju: Da li je štetno konzumirati voće i povrće u kojem se nalazi crv?
Foto: TikTok/ Krista Torres / Neželjeno iznenađenje iz voćke

Ljeti željno posežemo za voćem. Možemo birati između jagoda, malina, šljiva, trešanja, jabuka i breskvi.

Međutim, ponekad možemo naići na neugodno iznenađenje u obliku crva. Ovo otkriće može nam brzo pokvariti apetit, ako to primijetimo na vrijeme. Pitamo se, može li nam konzumacija voća s crvima naškoditi?

Povrće i voće ključni su dijelovi uravnotežene prehrane. Dobro funkcioniraju kao međuobroci i samostalni obroci. Ljeti možemo birati iz široke ponude voća. Najvažnije je uvijek odabrati one iz pouzdanog izvora i oprati ih prije jela, piše DailyWrap.

Bh. poljoprivreda u velikim problemima: "Nedostatak vode i vlage u zemlji je katastrofalan"

Bh. poljoprivreda u velikim problemima: "Nedostatak vode i vlage u zemlji je katastrofalan"

Također je vrijedno pažljivo pregledati plodove kako biste vidjeli imaju li mrlje, rupe ili druga oštećenja. Ako ih ne pronađete, možete biti gotovo sigurni da nema neželjenih gostiju. Međutim, čak ni temeljito pregledanje ili pranje možda neće eliminirati crve u voću. Najčešće ih konzumiramo u šljivama i trešnjama jer ne zavirimo uvijek u unutrašnjost ovih plodova prije nego ih pojedemo.

Mnogi su se pitali je li jedenje voća s crvima sigurno za naše zdravlje. Ispostavilo se da je sigurnije nego jesti pljesnivo voće. Crvi u plodovima ne uzrokuju bolest, kao ni njihove ličinke. Konzumacija voća s crvima ne bi trebala čak imati za posljedicu probavne probleme.

Konzumiranje "crvljivih" trešanja, koje sadrže bijele ličinke trešnjine vinske muhe (Rhagoletis cerasi), općenito je sigurno. Konzumacija takvog voća neće uzrokovati probavne simptome, a kamoli trovanje hranom — ističe u intervjuu za portal haps.pl Radosław Bogusz, inženjer s Odjela za prehrambeno inženjerstvo i organizaciju proizvodnje na Institutu za prehrambene nauke SGGW.

Voće koje truli predstavlja mnogo veću prijetnju našem zdravlju. Ako plod posmeđi (mjestimično ili cijeli) i postane mekan, trebamo ga izbjegavati. To je zbog "razvoja nepoželjne mikroflore za naše zdravlje." Stručnjaci naglašavaju da takve plodove treba odbaciti. Plijesnivo voće također se ne smije jesti. Vrijedno je zapamtiti da čak i ako se plijesan pojavi na malom dijelu voća, treba ga baciti. To je zato što su, iako možda nisu vidljive, spore plijesni prisutne u cijelom voću, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije