Da li ste probali pitu oparušu, ako niste, vrijeme je: Ovo je odličan brzi recept

0
Radiosarajevo.ba
Da li ste probali pitu oparušu, ako niste, vrijeme je: Ovo je odličan brzi recept

Da li ste probali brzu pitu oparušu? Ako niste, vrijeme je. Ovo narodno bosansko jelo postalo je rijetkost, a preukusno je. Brzo se pravi, a još brže pojede. 

U nastavku pročitajte šta vam je sve potrebno, kao i način kako da napravite. Oparuša je dealan izbor za obrok, ukoliko nemate mnogo vremena.

Potrebni sastojci:

Brašno: 500 gr

Ulje: Po potrebi

So: 1 kašika

Vode : 300 do 350 ml

Mlijeko : 500 ml

So: 1 kašika

Prašak za pecivo: 1 kašikica

Maslac: Manji komad

Sastojke dozirajte u zavisnosti od veličine tepsije ili pleha.

Priprema: 

U vrelu vodu stavite malu kašikicu soli, malo ulja, zatim sipate u posudu sa brašnom u koje ste prethodno dodali malo praška za pecivo i soli, sve sastavite i miješate dok ne dobijete finu masu. Pazite prilikom miješanja, koristite drvenu kašiku kako se ne biste opržili.

Kada je tijesto kompaktno i bez grudvica, ne treba da odstoji već se odma razvija na radnoj površini dok je još toplo. Ne treba da bude predebelo ni pretanko, malo deblje od tijesta za pizzu. 

Tepsiju namažite puterom ili maslom, pa stavite tijesto u tepsiju. Razvaljajte toliko kolika vam je tepsija. 

Nakon toga, tijesto malo izbockajte sa svih strana i premažite pavlakom. 

Ubacite u pećnicu da se malo zapeče na 250 stepeni, 30 minuta, ali pazite da vam ne zagori, jer nije svaka rerna ista.

Za to vrijeme ugrijte slatko mlijeko i puter (sastaviti zajedno u jednušerpu) i posolite po procjeni. 

Kada je tijesto pečeno, izvadite iz rerne i zalijte vrelim slatkim mlijekom i puterom. Sačekajte da upije, najbolje da tijesto "pliva" u mlijeku. 

Tako pečeno možete poslužiti uz salatu po želji, ili dodati sir koji volite. 

Uživajte!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak