Recept za čudesnu kućnu pedikuru koja čini stopala mekima i lijepima

0
Radiosarajevo.ba
Recept za čudesnu kućnu pedikuru koja čini stopala mekima i lijepima
Foto: Pexels / Ilustracija

Mnoge žene već su odavno uskočile u sandale ili japanke i pokazale svoja stopala svijetu…

No, ako su stopala preko zime možda bila zanemarena, onda je velika vjerovatnoća da je ta koža danas gruba, suha i tvrda.

Možda za prvo otkrivanje svoja stopala počastimo profesionalnom pedikurom, ali često to nije dovoljno da "izdrže" cijelo ljeto.

Pedikuru treba ponavljati, a ponekad je jednostavno dovoljno tek dobro omekšati kožu stopala u lavoru kod kuće – stoga stručnjaci preporučuju ovaj jednostavan, a učinkovit 'recept'.

Mnogi se kunu u ovaj 'lijek' za stopala, a sastoji se od dva sastojka koja obično uvijek imate kod kuće. 

Potrebno je:
• 2-4 šolje mlijeka
• dvije kašike sode bikarbone
• veliki lavor (dovoljno velik da u njega istovremeno stanu obje noge)

Kako napraviti kupku

1. Zagrijte mlijeko, pazite da ne bude prevruće. Možete koristiti dvije do četiri šalice, ovisno o veličini lavora i koliko su velika stopala.

2. Ulijte mlijeko u lavor. Važno je da je lavor toliko velik da oba stopala istovremeno stanu u njega i da su sa svih strana potpuno uronjena u tekućinu.

3. Namačite stopalo u mlijeku oko pet minuta, a potom uzmite soda bikarbonu. Lagano pospite kupku.

4. Umiješajte sodu u mješavinu uz pomoć stopala.

5. Dobro namočite kožu na dijelovima gdje je tvrđa ili deblja – osobito donji dio peta i područje ispod prstiju. Masirajte ta područja dok su u tekućini.

6. Nemojte zaboraviti namakati i gornji dio stopala te zglobove – ako nisu dovoljno umočeni, masirajte ih tekućinom. To su dijelovi stopala koja se najviše vide kad nosiš sandale ili japanke.

7. Potom, udobno se zavalite u naslonjač, uključite TV ili čitajte portal Radiosarajevo.ba ;) dok se stopala fino namaču.

8. Operite noge toplom vodom i dobro ih posušite.

Ova kombinacija sastojaka djeluje jer se isti međusobno nadopunjuju. Mlijeko sadrži mliječnu kiselinu koja omekšava kožu. Soda bikarbona pak ima abrazivna svojstva koja uklanjaju suhu i grubu kožu kad se ista omekša.

Kako se spravlja i koristi ova kupka, možeš pogledati i u sljedećem videu:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije