Dvije minute "čuda": Zbog čega biste ovu tačku na stopalu trebali često masirati

Radiosarajevo.ba
Dvije minute "čuda": Zbog čega biste ovu tačku na stopalu trebali često masirati
Foto: Pinterest / Tačka koja čini "čuda"

Na našem stopalu nalazi se jedna tačka koja, tvrde istočni učenjaci, može uvelike utjecati na rad organizma i na to kako se osjećamo. Doznajte zbog čega biste svaki dan trebali masirati tačku između nožnog palca i prsta do nožnog palca.

Prema tradicionalnoj kineskoj vještini akupresuri, na našem tijelu nalaze se brojne tačke čije masiranje pomaže u boljem radu funkcioniranju organizma te da se općenito bolje osjećamo.

Jedna od tih "magičnih" tačaka nalazi se između nožnog palca i prsta do nožnog palca.

Naziva se Tai Chong, a preporučljivo ju je svaki dan pritiskati ili masirati u malim krugovima oko 2 minute (možete i tri-četiri puta dnevno). Kako biste tačno odredili gdje se ta točka nalazi, stavite prst po dužini ispod palca i prsta do palca i ispod prsta nalazi se ta tačka. Tačka bi na dodir trebala biti relativno mekana.

Pritiskanje te tačke, kažu, pomaže kod sljedećih zdravstvenih tegoba:
- glavobolje i vrtoglavice
- zamagljenog vida, crvenih, natečenih i bolnih očiju
- mučnine, povraćanja, zatvora i proljeva
- ljutnje, razdražljivosti, nesanice i tjeskobe

Ta tačka na stopalu naziva se LIV 3 (liver 3) i tu tačku zovu "meridijan jetre".

Masiranje, dodaju, pomažu i kod problema kao što su palpitacija (osjećaj preskakanja srca), gorak okus u ustima, reguliranja menstrualnog ciklusa i bol u lumbalnom dijelu leđa, ističe Petra Butinar, homeopatkinja i vlasnica diplome Međunarodne škole akupunkture, akupresure i elektroakupunkture.

Prema japanskom tumačenju, svaki prst označava jedan dio tijela, odnosno organ, psihičko stanje i fizičke simptome. Pritiskom na svaki prst možete izbalansirati tijelo i riješiti se određenih tegoba, piše Večernji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije