Da li ste čuli za ovaj magični kolač? Zlevanka kao savršena jesenja poslastica
Zlevanka je tradicionalni recept kontinentalne Hrvatske koji se priprema od kukuruznog brašna, jaja, ulja i vrhnja.
Kao i mnogi drugi jednostavni recepti i ovaj ima svoje maštovite verzije koje otkrivaju novo lice već poznatog okusa. S jednom takvom verzijom zlevanke upoznala nas je Anja s bloga Sweetheart.
U originalu ne ide bundeva već batat, ali čim sam probala znala sam da ću raditi i s njom. Ne mogu odlučiti koja mi se verzija više sviđa, a razmišljam i da probam s kuhanom mrkvom.
Praznično radno vrijeme: Evo kako će raditi Vijećnica, Trebevićka žičara i Bijela tabija
Moram napomenuti da je kolač jako sočan, ali se lijepo reže pa je pogodan i za izrezivanje u različitim oblicima i za transport.
Sastojci - zlevanka:
- 640 g kuhane tikve / batata
- 400 ml mlijeka
- 200 ml ulja
- 4 jaja
- sok 1 naranče (ja sam stavila sok od 3 mandarine)
- ekstrakt vanilije
- 340 g integralnog brašna
- 200 g kukuruznog brašna
- 140 g šećera
- kašičica praška za pecivo
- malo cimeta i đumbira u prahu
- prstohvat soli
Postupak - zlevanka:
Skuhajte tikvu da postane mekana. Štapnim mikserom je usitnite. Ostavite da se malo ohladi, zatim dodajte mlijeko, ulje, jaja, sok od naranče i ekstrakt vanilije. Sve dobro promiješajte.
Pomiješajte obje vrste brašna, dodajte šećer, prašak za pecivo, cimet, đumbir i prstohvat soli.
Smjesi od brašna dodajte smjesu s tikvom i dobro izmiješajte pjenjačom.
Izlijte u namašćen i pobrašnjen kalup/protvan i pecite na 190 stepeni, 30 minuta (ostat će malo vlažan iznutra, ali takav treba biti).
Ako tražite recepte za jednostavne, tradicionalne, kremaste kolače, torte od sira, pite i savijače, inspirirajte se našim popisom od 100 recepata na jednom mjestu, piše Zadovoljna.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.