Jelo u kojem ćete uživati: Najbolji recept za zapečeni grah

1
Radiosarajevo.ba
Jelo u kojem ćete uživati: Najbolji recept za zapečeni grah
Foto: Coolinarika / Zapečeni grah

Svi se nekad zaželimo klasičnog variva od graha, ali grah se može jesti na još mnogo načina. Još uvijek tražite ideju za današnji ručak? 
 
Unesite malo promjene u kuhinju i isprobajte malo drukčiji recept za tradicionalno jelo – zapečeni grah. Ako nemate mnogo vremena, neke korake iz recepta, kao što je pečenje paprika, možete obaviti i večer prije, pa idućeg dana sve složiti i samo ispeći.

Sastojci:

  • 800 g graha (iz konzerve)
  • 500 g luka
  • 5 komada crvene paprike
  • 5 komada paradajza
  • 2 lovorova lista
  • 2 režnja bijelog luka
  • 1 mala kašika slatke paprike
  • Sol, biber

Priprema:

U rernu na 260°C stavite cijele paprike u limenu tepsiju obloženu papirom za pečenje. Pecite ih dok se kora ne zacrni sa svih strana, a nakon što ih izvadite iz rerne, pokrijte ih vlažnom krpom i ostavite da odstoje 10-15 minuta.

Dok su još tople, skinite im koru, uklonite peteljku i koštice te narežite na tanke trakice. Narežite crveni luk i popržite ga s bijelim lukom i paradajzom, zatim dodajte crvenu papriku, sol, biber i lovorov list. Sklonite s vatre nakon desetak minuta. 

Nova nesreća broda u Hrvatskoj

Nova nesreća broda u Hrvatskoj

Brze pogačice sa sirom: Ukusan recept koji oduševljava

Brze pogačice sa sirom: Ukusan recept koji oduševljava

Uzmite vatrostalnu posudu, namastite je i slažite sljedeće: red graha koji ste prethodno ocijedili, red paprika i red luka s paradajzom i začinima – neka zadnji sloj bude grah. Dodajte jednu do dvije šoljice vode i prelijte s malo ulja.

Pecite u zagrijanoj rerni na 180°C ne miješajući dok se voda ne ukuha i grah na vrhu ne zapeče. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije