Jelo u kojem ćete uživati: Najbolji recept za zapečeni grah
Svi se nekad zaželimo klasičnog variva od graha, ali grah se može jesti na još mnogo načina. Još uvijek tražite ideju za današnji ručak?
Unesite malo promjene u kuhinju i isprobajte malo drukčiji recept za tradicionalno jelo – zapečeni grah. Ako nemate mnogo vremena, neke korake iz recepta, kao što je pečenje paprika, možete obaviti i večer prije, pa idućeg dana sve složiti i samo ispeći.
Sastojci:
- 800 g graha (iz konzerve)
- 500 g luka
- 5 komada crvene paprike
- 5 komada paradajza
- 2 lovorova lista
- 2 režnja bijelog luka
- 1 mala kašika slatke paprike
- Sol, biber
Priprema:
U rernu na 260°C stavite cijele paprike u limenu tepsiju obloženu papirom za pečenje. Pecite ih dok se kora ne zacrni sa svih strana, a nakon što ih izvadite iz rerne, pokrijte ih vlažnom krpom i ostavite da odstoje 10-15 minuta.
Dok su još tople, skinite im koru, uklonite peteljku i koštice te narežite na tanke trakice. Narežite crveni luk i popržite ga s bijelim lukom i paradajzom, zatim dodajte crvenu papriku, sol, biber i lovorov list. Sklonite s vatre nakon desetak minuta.
Nova nesreća broda u Hrvatskoj
Brze pogačice sa sirom: Ukusan recept koji oduševljava
Uzmite vatrostalnu posudu, namastite je i slažite sljedeće: red graha koji ste prethodno ocijedili, red paprika i red luka s paradajzom i začinima – neka zadnji sloj bude grah. Dodajte jednu do dvije šoljice vode i prelijte s malo ulja.
Pecite u zagrijanoj rerni na 180°C ne miješajući dok se voda ne ukuha i grah na vrhu ne zapeče.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.