Čorbica od ječma - saveznik u borbi protiv lošeg holesterola

0
Radiosarajevo.ba

Čorba od ječma ili geršle je idealno jelo koje će vas ugrijati u zimskim danima, a i doprinijeti vašem zdravlju

Ječam je žitarica bogata vlaknima i proteinima, koja sadrži i dobre ugljikohidrate, fosfor, kalij i vitamine B kompleksa. Pogodan je u borbi prtiv lošeg holesterola i potiče probavu. 

Povrh svega, ječam nije skupa namirnica i može se kupiti u svim trgovinama.

Čorbica od ječma spravlja se za pola sata, ali je žitaricu potrebno prethodno potopiti u vodu nekoliko sati. Za ovo jelo potrebno je: 

  • 1 Šolja ječma
  • 1 srednja glavica luka
  • 2-3 mrkve
  • Režanj celera
  • 2 manja krompira
  • Masnoća za dinstanje
  • Povrtni temeljac, sol, začini po želji. 

Potopite ječam u vodu preko noći ili sat-dva prije kuhanja. Sitno narežite luk i propržite ga na masnoći da postane proziran. Mi smo u receptu koristili mješavinu suncokretovog i maslinovog ulja.

Na propržen luk dodajte mrkvu narezanu na kolutiće, promiješajte. Odmah nakon toga dodajte krompir i celer narezane na kockice i promiješajte. Na ovo dodajte procijeđeni ječam i promiješajte i sačekajte minutu ili dvije. Postepeno podlijevajte povrtnim temeljcem ili vodom kojoj dodajete povrtnu kocku ili bio začin. Po potrebi posolite.

Radiosarajevo.ba : Čorba od ječma - postupak pripreme

Ostavite čorbu da kuha dvadesetak minuta do pola sata, povremeno miješajući. Na kraju, po želji možete začiniti paradajz pireom, alevom paprikom ili bilo kojim drugim začinima koje volite. 

Uz vitaminsku salatu i crno pecivo, ova čorba je odličan izbor za zdrav zimski ručak.     

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak