Cherry paradajz: Aroma ljeta u crvenim plodovima
Uživajte u ukusnim brusketima, okrepljujućoj supi, piletini s krompirom…
Ukusni brusketi
Potrebno je:
8 cherry paradajza
100 g krem sira
100 g feta sira
1 limun
2 čena bijelog luka
2 kašike maslinovog ulja
4 komada bageta
so, biber
svjež peršun
Hljeb tostirajte ili ga blago ispecite u tiganju. Krem-sir pomiješajte s limunovim sokom i time premažite tost. Zagrijte maslinovo ulje i na tihoj vatri ispržite čeri paradajz. Kada omekša, dodajte bijeli luk i začinite po ukusu. Sklonite sa vatre, prelijte još malo sa limunovim sokom i ostavite da se ohladi. Ohlađeni paradajz stavite na hljeb sa sirom i dodajte komadiće feta-sira i svježe isjeckan peršun.
Okrepljujuća supa
Potrebno je:
1.400 g cherry paradajza
3 krompira
3 kašike maslinovog ulja
crveni luk
čen bijelog luka
4 mrkve
svjež bosiljak ili peršun
so, biber
Na zagrijanom maslinovom ulju propržite sitno nasjeckan crveni luk, mrkvu, peršun i bijeli luk. Dodajte krompir sječen na manje komade i čeri paradajz, promiješajte, pa nalijte vodom i poklopite da se krčka. Sklonite s ringle pa preručite u blender i dobro izmiksajte, ili to uradite štapnim mikserom. Vratite na ringlu, dolijte još malo vode i začinite po ukusu.
Piletina s krompirom
Potrebno je:
600 g pilećeg mesa
4 krompira
7 komada čeri paradajza
čen bijelog luka
so, biber
bosiljak
Krompir oljuštite i isjecite na kolutove. Izdinstajte crni i bijeli luk na maslinovom ulju, pa ih stavite u tepsiju za rernu. U nju preko luka poredajte piletinu i krompir. Odozgo stavite cherry paradajz isječen napola. Začinite po želji, prelijte bosiljkom i pecite u rerni na 200 stepeni.
Osvježavajuća salata
Potrebno je:
100 g rukole
200 g cherry paradajza
250 g feta sira
50 g mocarela sira
150 g maslina
maslinovo ulje
origano
balzamiko sirće
Operite rukolu i cherry, koji ćete potom presjeći napola. Povrće pomiješajte sa maslinama i sirom isječenim na kockice. Prelijte maslinovim uljem, origanom i balzamikom. Možete da dodate i sitno nasjeckan svjež peršun.
Lagani rižoto
Potrebno je:
400 g cherry paradajza
crni luk
3 čena bijelog luka
povrtna kocka za supu
200 g riže
100 g parmezana
so, biber
U litar vode ubacite kocku od povrća za supu i sačekajte da provri. Propržite sitno isjeckan crni luk, pa dodajte bijeli luk. Ubacite cherry paradajz presječen napola i dinstajte desetak minuta. Dodajte rižu i miješajte, a onda sipajte pola litra vode u kojoj ste rastvorili kocku za supu. Začinite po ukusu, kuhajte oko 20 minuta na tihoj vatri. Na kraju pospite parmezanom i promješajte.
Gurmanska pasta
Potrebno je:
350 g makarona
350 g cherry paradajza
200 g pilećih grudi
crni luk
čen bijelog luka
100 g parmezana
so, biber
bosiljak
Propržite kockice piletine u jednom tiganju, a u drugom sitno isjeckan crni luk. Dodajte i čen bijelog luka, a poslije jedne minute i cherry paradajz. Dinstajte uz stalno miješanje, pa dodajte kockice mesa, začinite i još malo dinstajte da se dobije kompaktna smjesa. Skuhajte makarone, procijedite ih i pomiješajte sa sosom. Služite sa parmezanom i pospite bosiljkom.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.