Cherry paradajz: Aroma ljeta u crvenim plodovima

Radiosarajevo.ba
Predlažemo vam šest recepata za pripremu jela sa cherry paradajzom.

 Uživajte u ukusnim brusketima, okrepljujućoj supi, piletini s krompirom…

Foto: Shutterstock

Ukusni brusketi

Potrebno je:

8 cherry paradajza

100 g krem sira

100 g feta sira

1 limun

2 čena bijelog luka

2 kašike maslinovog ulja

4 komada bageta

so, biber

svjež peršun

Hljeb tostirajte ili ga blago ispecite u tiganju. Krem-sir pomiješajte s limunovim sokom i time premažite tost. Zagrijte maslinovo ulje i na tihoj vatri ispržite čeri paradajz. Kada omekša, dodajte bijeli luk i začinite po ukusu. Sklonite sa vatre, prelijte još malo sa limunovim sokom i ostavite da se ohladi. Ohlađeni paradajz stavite na hljeb sa sirom i dodajte komadiće feta-sira i svježe isjeckan peršun.

Okrepljujuća supa

Foto: Shutterstock

Potrebno je:

1.400 g cherry paradajza

3 krompira

3 kašike maslinovog ulja

crveni luk

čen bijelog luka

4 mrkve

svjež bosiljak ili peršun

so, biber

Na zagrijanom maslinovom ulju propržite sitno nasjeckan crveni luk, mrkvu, peršun i bijeli luk. Dodajte krompir sječen na manje komade i čeri paradajz, promiješajte, pa nalijte vodom i poklopite da se krčka. Sklonite s ringle pa preručite u blender i dobro izmiksajte, ili to uradite štapnim mikserom. Vratite na ringlu, dolijte još malo vode i začinite po ukusu.

Piletina s krompirom

Foto: Shutterstock


Potrebno je:

600 g pilećeg mesa

4 krompira

7 komada čeri paradajza

čen bijelog luka

so, biber

bosiljak

Krompir oljuštite i isjecite na kolutove. Izdinstajte crni i bijeli luk na maslinovom ulju, pa ih stavite u tepsiju za rernu. U nju preko luka poredajte piletinu i krompir. Odozgo stavite cherry paradajz isječen napola. Začinite po želji, prelijte bosiljkom i pecite u rerni na 200 stepeni.

Osvježavajuća salata

Foto: Shutterstock

Potrebno je:

100 g rukole

200 g cherry paradajza

250 g feta sira

50 g mocarela sira

150 g maslina

maslinovo ulje

origano

balzamiko sirće

Operite rukolu i cherry, koji ćete potom presjeći napola. Povrće pomiješajte sa maslinama i sirom isječenim na kockice. Prelijte maslinovim uljem, origanom i balzamikom. Možete da dodate i sitno nasjeckan svjež peršun.

Lagani rižoto

Foto: Shutterstock

Potrebno je:

400 g cherry paradajza

crni luk

3 čena bijelog luka

povrtna kocka za supu

200 g riže

100 g parmezana

so, biber

U litar vode ubacite kocku od povrća za supu i sačekajte da provri. Propržite sitno isjeckan crni luk, pa dodajte bijeli luk. Ubacite cherry paradajz presječen napola i dinstajte desetak minuta. Dodajte rižu i miješajte, a onda sipajte pola litra vode u kojoj ste rastvorili kocku za supu. Začinite po ukusu, kuhajte oko 20 minuta na tihoj vatri. Na kraju pospite parmezanom i promješajte.

Gurmanska pasta

Foto: Shutterstock

Potrebno je:

350 g makarona

350 g cherry paradajza

200 g pilećih grudi

crni luk

čen bijelog luka

100 g parmezana

so, biber

bosiljak

Propržite kockice piletine u jednom tiganju, a u drugom sitno isjeckan crni luk. Dodajte i čen bijelog luka, a poslije jedne minute i cherry paradajz. Dinstajte uz stalno miješanje, pa dodajte kockice mesa, začinite i još malo dinstajte da se dobije kompaktna smjesa. Skuhajte makarone, procijedite ih i pomiješajte sa sosom. Služite sa parmezanom i pospite bosiljkom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak