Mileram torta: Čaroban i osvježavajući ukus
Radiosarajevo.ba
Mileram torta je jedno kremasto savršenstvo koje nepcu daruje predivan blagi okus bogate kreme okusa vanilije i voća koji savršeno upotpunjuje tu priču.
Ovaj recept za tortu prilagođavate godišnjem dobu i ponudi voća. Sudeći prema komentarima na Coolinarici pun je pogodak za sve ljubitelje slatka, a kao omiljena se pokazala torta sa šumskim voćem.
Sastojci:
Tijesto:
25 dag glatkog brašna
10 dag šećera
1 paketić praška za pecivo
1 paketić vanilin šećera
8 dag maslaca
1 jaje
Fil:
1/2 l mlijeka
2 vrećice pudinga od vanilije
20 dag šećera
80 dag milerama (ili masnog kiselog vrhnja)
voće
preljev za tortu
Priprema:
1. Od navedenih sastojaka zamijesiti prhko tijesto i ostaviti u frižideru oko 45 minuta. Tada ga razvaljati i staviti na dno i stijenke okruglog kalupa, prethodno namazanog margarinom i posutog brašnom.
Napomena - ako vam je tijesto previše suho, mrvi se, dodajte kašiku kiselog vrhnja ili malo maslaca.
2. U mlijeku skuhati puding i šećer, skinuti s vatre i u vrelo istresti mileram. Odmah sipati u kalup, preko fila staviti voće po želji, može biti doista svako voće i kombinacija svih vrsta voća.
3. Peći 70 minuta u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva. Dobro ohladiti, najbolje preko noći i tada preliti preljevom za torte. Peče se u kalupu promjera 26 cm.
4.Kada tortu izvadite iz pećnice fil će se “tresti” i “mrdati”. Neka vas to ne brine, stegnut će se hladeći.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.