Recept dana: Džem od jagoda za samo 10 minuta
Potrebni sastojci:
700 grama jagoda
150 grama šećera
1 do jedna i po supena kašika svježe cijeđenog soka od limuna
2 kašičice ekstrakta od vanile (po želji)
Način pripreme
Jagode operite, odstranite peteljke te ih isijecite na komade srednje veličine. Ubacite jagode u šerpu i dodajte šećer. Prekrijte poklopcem i sačekajte da provri. Promiješajte par puta i sačekajte da se stvori bijela pjena koju ćete ukloniti pomoću kuhače ili kašike.
Kuhajte ne duže od deset minuta, računajući vrijeme kada su jagode prokuhale. Zadnje dvije minute kuhanja dodajte sok od limuna i izmiješajte. Dodajte ekstrakt od vanile (ukoliko ste se odlučili za njega).
Dobijeni džem ubacite u staklene tegle, plastične posude ili keramičke zdjele te ga čuvajte u frižideru.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.