Buhtle bolje nego iz pekare: Jednostavan recept i jeftini sastojci za preukusan desert

2
Radiosarajevo.ba
Buhtle bolje nego iz pekare: Jednostavan recept i jeftini sastojci za preukusan desert

Nema puno toga što se može mjeriti sa svježe ispečenim buhtlama kad se izvade iz rerne i privlačno zamirišu po cijeloj kuhinji.

Priprema

U posudu staviti mlako mlijeko, u njega dodati svježi kvasac i malo šećera i dobro promiješati. Pustiti da se kvasac digne (oko 15 minuta). U posudu za miješanje staviti brašno, dodati podignuti kvasac i ostale sastojke.

Dugo ga miješati spiralnim nastavcima miksera dok se tijesto ne odvoji od rubova posude i postane glatko (da nije ljepljivo). Ostaviti neka stoji pokriveno na toplom mjestu oko 50 minuta, da se udvostruči u volumenu. Pobrašniti radnu površinu pa na njoj premijesiti dignuto tijesto. Tijesto razvaljati tako da bude debelo oko prsta.

Netransparentne kupovine: Vlada RS potrošila ogroman novac na hotele koji ne rade

Narezati na pravougaonike, te na svaki staviti kašikompekmez od šljiva. Oblikovati loptice dlanovima, pazeći da su dobro zatvorene sa svih strana kako se ne bi otvorile prilikom pečenja.

Svaku lopticu premazati kistom s otopljenim maslacem sa svih strana. Slagati buhtle u namašćen i pobrašnjen pleh za pečenje. Složene buhtle ponovno pokriti krpom i staviti na toplo da se još jednom podignu (oko 30 minuta). Peku se u prethodno zagrijanoj pećnici na 190 stupnjeva 35 minuta. Tople buhtle posuti šećerom u prahu i poslužiti uz mlijeko, kakao ili kafu.

Sastojci

Tijesto:

500 g brašna
100 ml mlakog mlijeka
1 jaje
2 žumanca
1 naribana korica limuna
50 g šećera
100 ml mlake vode
20 g svježeg kvasca
75-100 g pekmeza od šljiva

Ostalo:

50-100 g maslaca za premazivanje i pleh
šećer u prahu za posipanje

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak