Neodoljivo sočan desert: Kada probate ovaj kolač, zaboravit ćete na baklave i tulumbe

Ako volite sočne i slatke kolače koji se tope u ustima, ovaj recept će vas oduševiti.
Spoj mekanih kora, bogatog čokoladnog ukusa i mirisnog sirupa čini ovaj desert neodoljivim. Toliko je ukusan da će zasjeniti i baklave i tulumbe.
Priprema je jednostavna, a rezultat je savršeno sočan kolač koji će oduševiti sve sladokusce. U nastavku pogledajte kako da ga napravite i uživajte u svakom zalogaju.

Panika u Hrvatskoj, ljudi su bježali iz kuća: 'Čuo se prasak!'
Sastojci:
Za crnu koru:
- 5 srednjih jaja
- 5 kašika šećera
- 2,5 kašike brašna
- 2,5 kašike griza
- 200 g mljevenih oraha
- 80 g rendanu čokoladu
- 1 vanila
- 1 kašičica praška za pecivo (3 gr)
Za žutu koru:
- 5 srednjih jaja
- 5 kašika šećera
- 2,5 kašike brašna
- 2,5 kašike griza
- 1 vanila
- Pola kašičice praška za pecivo (1,5 gr)
Za sirup:
- 600 grama šećera
- 800 ml vode
- Sok od jednog limuna
- Kuhajte samo 5 minuta nakon što počne da ključa!
Priprema:
Pravimo prvo tijesto i pečemo ga na 200 stepeni u zagrijanoj rerni 10 minuta. U međuvremenu pripremite drugu koru.
Nakon 10 minuta izvadite iz rerne i po vrhu premažite žuti kolač! Spustite temperaturu na 175 stepeni i pecite još 25-30 minuta! Izvadite iz rerne i ostavite.
Vrući sorbet prelijte preko vrućeg deserta! Pustite da se ohladi i poslužite.
Pogledajte video recept sa pripremom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.