Neodoljivo sočan desert: Kada probate ovaj kolač, zaboravit ćete na baklave i tulumbe

4
Radiosarajevo.ba
Neodoljivo sočan desert: Kada probate ovaj kolač, zaboravit ćete na baklave i tulumbe
Foto: Printscreen / Preliveni kolač

Ako volite sočne i slatke kolače koji se tope u ustima, ovaj recept će vas oduševiti.

Spoj mekanih kora, bogatog čokoladnog ukusa i mirisnog sirupa čini ovaj desert neodoljivim. Toliko je ukusan da će zasjeniti i baklave i tulumbe.

Priprema je jednostavna, a rezultat je savršeno sočan kolač koji će oduševiti sve sladokusce. U nastavku pogledajte kako da ga napravite i uživajte u svakom zalogaju.

Panika u Hrvatskoj, ljudi su bježali iz kuća: 'Čuo se prasak!'

Panika u Hrvatskoj, ljudi su bježali iz kuća: 'Čuo se prasak!'

Sastojci:

Za crnu koru:

  • 5 srednjih jaja
  • 5 kašika šećera
  • 2,5 kašike brašna
  • 2,5 kašike griza
  • 200 g mljevenih oraha
  • 80 g rendanu čokoladu
  • 1 vanila
  • 1 kašičica praška za pecivo (3 gr)

Za žutu koru:

  • 5 srednjih jaja
  • 5 kašika šećera
  • 2,5 kašike brašna
  • 2,5 kašike griza
  • 1 vanila
  • Pola kašičice praška za pecivo (1,5 gr)

Za sirup:

  • 600 grama šećera
  • 800 ml vode
  • Sok od jednog limuna
  • Kuhajte samo 5 minuta nakon što počne da ključa!

Priprema:

Pravimo prvo tijesto i pečemo ga na 200 stepeni u zagrijanoj rerni 10 minuta. U međuvremenu pripremite drugu koru.

Nakon 10 minuta izvadite iz rerne i po vrhu premažite žuti kolač! Spustite temperaturu na 175 stepeni i pecite još 25-30 minuta! Izvadite iz rerne i ostavite.

Vrući sorbet prelijte preko vrućeg deserta! Pustite da se ohladi i poslužite.

Pogledajte video recept sa pripremom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije