Neodoljivi desert: Kremasta voćna torta vrlo jednostavna za pripremu

0
Radiosarajevo.ba
Neodoljivi desert: Kremasta voćna torta vrlo jednostavna za pripremu
Foto: Coolinarika / Torta sa višnjama

Ako ste ljubitelj plazme, voća i fine kreme s okusom bijele čokolade, ova tortica je pravi izbor za vas.

Kombinacija hrskave podloge, sočnih višanja, kremaste smjese i dekadentnog ganaša čini ovu tortu neodoljivim desertom koji će oduševiti svakog ljubitelja slatkiša. Priprema je jednostavna, a rezultat je savršen.

Podloga

Za početak, pripremite podlogu od plazme koja daje torti posebnu teksturu i bogatstvo okusa. Za podlogu će vam biti potrebno:

Novinarka Mirza Vranj hospitalizirana: Oglasila se iz bolnice

Novinarka Mirza Vranj hospitalizirana: Oglasila se iz bolnice

  • 300 g mljevene plazme
  • 120 g otopljenog maslaca
  • 150 ml mlijeka
  • 100 g šećera u prahu
  • 1 kašika Nutele

Sve ove sastojke sjedinite i dobro promiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Zatim je utisnite u kalup promjera 22 cm, poravnajte je i stavite u frižider da se ohladi dok pripremate filove.

Fil s višnjama

Sljedeći korak je priprema sočnog fila od višanja koji će torti dodati sočnost i svježinu. Za fil s višnjama potrebni su:

  • 250 g višanja
  • 1-2 kašike šećera
  • 50 ml vode
  • 1 vrećica želatina
  • 4 kašike hladne vode

U posudu stavite višnje, šećer i vodu te stavite na tihu vatru da se šećer otopi. U međuvremenu, želatin razmutite s hladnom vodom i ostavite da nabubri, a zatim ga zagrijte dok ne postane tečan. Dodajte želatin u višnje i kuhajte još nekoliko minuta. Ostavite da se smjesa prohladi, a zatim je prelijte preko ohlađene podloge s plazmom. Tortu vratite u frižider dok pripremate sljedeći fil.

Fil sa slatkom pavlakom i bijelom čokoladom

Za bogat kremasti fil koji će se savršeno slagati s višnjama, potrebni su:

  • 200 ml slatke pavlake
  • 50 g šećera u prahu
  • 100 g otopljene, prohlađene bijele čokolade
  • 90 g kisele pavlake

Prvo, otopite bijelu čokoladu na pari i ostavite je da se prohladi. Zatim umutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu, dodajte kiselu pavlaku i dobro sjedinite mikserom. Na kraju, dodajte ohlađenu bijelu čokoladu i sve dobro promiješajte kašikom. Prelijte ovaj fil preko fila s višnjama, poravnajte i vratite u frižider na nekoliko sati da se ohladi i stegne.

Ganaš

Za završni dodir, pripremite bogat ganaš koji će tortu obaviti u savršenu čokoladnu glazuru. Za ganaš će vam biti potrebni.

  • 100 g Milka čokolade
  • 50 g bijele čokolade
  • 150 ml slatke pavlake

Zagrijte slatku pavlaku, sklonite je s vatre i dodajte izlomljenu čokoladu. Ostavite nekoliko minuta da se čokolada otopi, a zatim sve dobro izmiješajte. Prelijte ganaš preko torte i ostavite da se sve stegne, najbolje preko noći u frižider.

Ova torta je prava poslastica koja spaja sve najukusnije sastojke u jedinstvenoj kombinaciji. Savršen je izbor za sve ljubitelje plazme, višanja i bijele čokolade. Ako želite impresionirati svoje goste ili jednostavno uživati u ukusnom desertu, ne propustite pripremiti ovu tortu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije