Budite oprezni kod sporih kuhala: Ako se ne koriste pravilno mogu biti opasna za zdravlje
Iako su spora kuhala popularna zbog uštede vremena i energije, stručnjaci upozoravaju na moguće zdravstvene opasnosti ako se ne koriste ispravno, uključujući rizik od trovanja hranom.
Ova kuhala omogućuju pripremu raznih supa i variva do mesa i deserata, ali postoje određeni rizici. Stručnjaci, poput Meredith Carothers iz Ministarstva poljoprivrede SAD-a (USDA), naglašavaju da stavljanje smrznutih namirnica direktno u kuhalo može dovesti do razvoja bakterija, jer se sastojci mogu dugo zadržati na nesigurnim temperaturama. Preporučuje se da se namirnice prije stavljanja u kuhač odmrznu u frižideru, mikrovalnoj ili hladnoj vodi.
Također, ponovni proces zagrijavanja prethodno kuhanih jela može predstavljati problem jer spori kuhač sporo podiže temperaturu hrane, što povećava rizik od bakterijske kontaminacije. Stručnjaci savjetuju da za brzo zagrijavanje hrane bolje koriste mikrovalnu rernu ili šporet.
Novinarka Mirza Vranj hospitalizirana: Oglasila se iz bolnice
Jedan od poznatih slučajeva koji ukazuje na ove rizike je iskustvo Anne Sullivan, koja je nakon pripreme veganskog variva od bijelog graha u sporom kuhaču završila u bolnici zbog trovanja hranom. Grah, koji nije dovoljno kuhan, sadržavao je prirodni toksin fitoglutinin, koji može izazvati ozbiljne probavne smetnje.
Ovaj incident ističe koliko je važno pridržavati se sigurnosnih smjernica i pravilno pripremati hranu, naročito kada je riječ o mahunarkama. Na kraju, kuhala mogu biti korisni i praktični, ali je od ključne važnosti koristiti ih ispravno kako bi se izbjegli zdravstveni problemi. Ako niste sigurni, uvijek se posavjetujte s pouzdanim izvorima o sigurnoj pripremi hrane u ovom uređaju.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.