Brzo, jeftino i ukusno: Recept za sutlijaš na turski način
Ovaj jednostavan dezert obožavaju sve generacije - od najmlađih zbog slatkoće, pa sve do onih najstarijih, koje ukus riže i mlijeka vraća u djetinjstvo.
Ovoga puta predlažemo da odstupite od tradicionalnog recepta i probate kako se u Turskoj pravi sutlijaš.
Sastojci:
- 1 šolja riže
- 3 šolje vode
- 500 ml mlijeka
- 6 kašika šećera
- 1 kesica vanilinog šećera
- 1 kesica pudinga od vanile
- 1 šaka oraha i/ili pistacija
Priprema:
Rižu ispirati od skroba dok voda ne postane providno čista, pa ga skuhati na laganoj vari.
Mještani Fojnice sami sanirali oko 80 posto materijalne štete nakon poplava
Dodajti mlijeko i još malo kuhati. Puding prah pomiješati s vanilinim šećerom i običnim šećerom u malo mlijeka, pa preliti u skuhanu rižu u mlijeku.
Recept dana: Jeste li probali Puf Puf burek?
Miješati na laganoj vatri sve dok se ne zgusne. Gotovu poslasticu sipati u manje zdjelice, koje su pokvašene vodom. Dekorisati sa orasima i/ili pistacijama, ili kakaom, i poslužiti hladno.
To je to. Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.