Brzo i ukusno praznično predjelo: Lisnate korpice sa špinatom

0
Radiosarajevo.ba
Brzo i ukusno praznično predjelo: Lisnate korpice sa špinatom

Lisnato sa špinatom ziheraška je kombinacija i savršeno praznično predjelo.

Sigurni smo da će vam se svidjeti ove lijepo zapečene korpice od lisnatog tijesta punjene ukusnom mješavinom pirjanog luka, češnjaka, špinata i krem sira.

Korpice ćete najlakše dobiti ako tijesto utisnete u kalupe za muffine. Naravno, smijete se i poigrati oblicima – samo pazite da vam preljev ne isteče. Fino lisnato sa špinatom napravit ćete za manje od sat vremena, ali računajte da će prije pečenja tijesto odmoriti u frižideru otprilike pola sata.

Građani Vogošće na ulicama: I večeras održali protest, a evo šta traže

Sastojci 

  • 1 kašika ulja
  • 1 luk, nasjeckan na sitno
  • 2 češnja bijelog luka, protisnuta
  • 120 g krem sira
  • 2 jaja
  • 280 g smrznutog špinata, odleđenog i ocijeđenog
  • 85 g feta sira, mrvljenog
  • 2 kašike svježeg kopra, nasjeckanog
  • 2 čajne kašičica korice limuna
  • 1 čajna kašičica vode
  • so
  • biber
  • sprej za kuhanje
  • brašno
  • 1 list gotovog lisnatog tijesta, odmrznutog u frižideru

Priprema lisnatih korpica sa špinatom

Zagrijte ulje u tavi na srednjoj vatri. Dodajte luk, posolite pa pirjajte povremeno miješajući dok ne omekša i ne postane staklast, 4 do 5 minuta. Dodajte bijeli luk, miješajte i nakon 30 sekundi maknite s vatre.

Karfiol iz rerne koji će u sekundi pojesti čak i oni koji ga inače ne vole

U velikoj zdjeli pomiješajte krem sir i 1 jaje. Umiješajte prijani luk i bijeli luk, špinat, fetu, kopar i koricu limuna te začinite solju i biberom.

Namastite 9 kalupa za muffine. Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte list lisnatog tijesta u kvadrat veličine 30x30 centimetara. Izrežite na 9 manjih kvadrata 10x10. Svaki kvadrat od lisnatog tijesta stavite u podmazani kalup za muffine. Ostavite krajeve da vise preko ruba.

U svaki kalup s tijestom dodajte oko 2 i po kašike preljeva. Presavijte krajeve tijesta tako da se spoje u sredini. Stavite u frižider na 30 minuta (ili zamrznite na 15 minuta).

Za to vrijeme zagrijte rernu na 200 stepeni. Umutite drugo jaje u maloj posudi s 1 čajnom kašičucom vode i premažite tijesto.

Pecite dok se tijesto ne napuše i ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju, oko 25 minuta. Pustite da se korpice malo ohlade prije nego što ih izvadite iz kalupa, piše Pun kufer. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak