Brzo i ukusno praznično predjelo: Lisnate korpice sa špinatom
Lisnato sa špinatom ziheraška je kombinacija i savršeno praznično predjelo.
Sigurni smo da će vam se svidjeti ove lijepo zapečene korpice od lisnatog tijesta punjene ukusnom mješavinom pirjanog luka, češnjaka, špinata i krem sira.
Korpice ćete najlakše dobiti ako tijesto utisnete u kalupe za muffine. Naravno, smijete se i poigrati oblicima – samo pazite da vam preljev ne isteče. Fino lisnato sa špinatom napravit ćete za manje od sat vremena, ali računajte da će prije pečenja tijesto odmoriti u frižideru otprilike pola sata.
Bezobrazno ili ne | Cijene kafe u ugostiteljskim objektima u Bosni i Hercegovini i do 5 maraka
Sastojci
- 1 kašika ulja
- 1 luk, nasjeckan na sitno
- 2 češnja bijelog luka, protisnuta
- 120 g krem sira
- 2 jaja
- 280 g smrznutog špinata, odleđenog i ocijeđenog
- 85 g feta sira, mrvljenog
- 2 kašike svježeg kopra, nasjeckanog
- 2 čajne kašičica korice limuna
- 1 čajna kašičica vode
- so
- biber
- sprej za kuhanje
- brašno
- 1 list gotovog lisnatog tijesta, odmrznutog u frižideru
Priprema lisnatih korpica sa špinatom
Zagrijte ulje u tavi na srednjoj vatri. Dodajte luk, posolite pa pirjajte povremeno miješajući dok ne omekša i ne postane staklast, 4 do 5 minuta. Dodajte bijeli luk, miješajte i nakon 30 sekundi maknite s vatre.
Karfiol iz rerne koji će u sekundi pojesti čak i oni koji ga inače ne vole
U velikoj zdjeli pomiješajte krem sir i 1 jaje. Umiješajte prijani luk i bijeli luk, špinat, fetu, kopar i koricu limuna te začinite solju i biberom.
Namastite 9 kalupa za muffine. Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte list lisnatog tijesta u kvadrat veličine 30x30 centimetara. Izrežite na 9 manjih kvadrata 10x10. Svaki kvadrat od lisnatog tijesta stavite u podmazani kalup za muffine. Ostavite krajeve da vise preko ruba.
U svaki kalup s tijestom dodajte oko 2 i po kašike preljeva. Presavijte krajeve tijesta tako da se spoje u sredini. Stavite u frižider na 30 minuta (ili zamrznite na 15 minuta).
Za to vrijeme zagrijte rernu na 200 stepeni. Umutite drugo jaje u maloj posudi s 1 čajnom kašičucom vode i premažite tijesto.
Pecite dok se tijesto ne napuše i ne dobije lijepu zlatno-smeđu boju, oko 25 minuta. Pustite da se korpice malo ohlade prije nego što ih izvadite iz kalupa, piše Pun kufer.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.