Brzinski kolač od jogurta: Sočan, mekan i prilagodljiv recept - uspijeva i početnicima

1
Radiosarajevo.ba
Brzinski kolač od jogurta: Sočan, mekan i prilagodljiv recept - uspijeva i početnicima

Uh, da nam se nečim posladit‘, ali nekako nam pati voljni momenat... Ako ste u sličnom filmu, spasit će vas zgodan recept.

Instagram profil Zalogajčić otkriva zalogajčiće ovog ukusnog kolača, priprema se bez puno kompliciranja, pa čak i bez vaganja te zajamčeno uspijeva čak i početnicima. 

Zahvaljujući dodatku jogurta, ovaj je kolač sočan i mekan, a recept je vrlo prilagodljiv po pitanju dodataka pa vam omogućuje da iskoristite ono što vam je trenutno pri ruci. Možete birati između suhog voća poput grožđica i brusnica, možete se odlučiti za svježe poput malina i borovnica, a možete koristiti i čokoladne kapljice i slične dodatke. Bitno je samo ne koristiti više od 100 grama jer bi u protivnom kolač mogao splasnuti.

Sestra preminule Džejle Drapić u teškom stanju zbog zuba: 'Liječila se kod istog stomatologa'

Brzinski kolač od jogurta

Sastojci:

  • 1 čaša jogurta (ili grčkog jogurta)
  • 2 čaše od jogurta glatkog brašna
  • 1 čaša šećera
  • 1/2 čaše ulja (maslinovog, kokosovog ili suncokretovog)
  • 3 veća jaja
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • prstohvat soli
  • dodaci po želji

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 180 stepeni. U posudu za pripremu prvo stavite jogurt pa operite čašicu i posušite ju jer će vam biti mjera za ostale sastojke. Dodajte brašno, šećer, prašak za pecivo i sol. Dodajte i ulje, jaja i vanilin šećer.

Jedemo ih svaki dan, a veoma su štetne: 10 najnezdravijih namirnica u vašoj kuhinji

Miješajte špatulom dok smjesa ne postane homogena i glatka; ako dodajete suho voće, prethodno ga možete namočiti par sati u svježem soku od narandže ili nekom drugom po vašem izboru.

Prelijte smjesu u kalup (veličine 30 x 10 x 7 cm) namazan maslacem pa pobrašnjen (višak brašna istresite). Na vrh posložite voće (ako stavljate svježe) koje ste malo pobrašnili i pecite u zagrijanoj pećnici 45 minuta, odnosno, dok kolač ne bude sasvim pečen - dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe čista

Možete ga samo posuti šećerom u prahu, a ja sam ga prelila bijelom čokoladom i ukrasila borovnicama i lješnjacima, piše Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak