Brzi ljetni ručak: Napravite slasnu grčku musaku
Musaka je jedno od jela koje svi vole, ali se mnogi ustručavaju je pripremiti jer zahtijeva ponešto kulinarskog angažmana.
Kod musake jednostavno nema požurivanja i kuhanja na brzinu. No zato se svaki trenutak uloženog truda isplati.
Musaka je izvorno grčko jelo, kod nas najčešće priprema s krompirom, a originalni recept uključuje i patlidžane.
Požar u Sarajevu: Vatrogasci na terenu
Još je jedan detalj jako bitan za pravu grčku musaku: slojeve mesa, krompira i patlidžana treba zaliti umakom nalik na bešamel. Taj bogati, kremasti umak za čiju pripremu treba potrošiti nešto vremena jer ga je važno dugo kuhati, osigurat će da musaka ostane sočna i kremasta. Isprobajte ovaj recept i nećete se razočarati.
Sastojci:
- 750 g mljevene junetine ili janjetine
- 400 g paradajza
- 5 patlidžana
- 3 krompira
- 4 kašike maslinovog ulja
- 2 glavice luka
- 2 režanj bijelog luka
- 2 kašike paste od paradajza
- 1 kašičica šećera
- 1 čaša crnog vina
- 1 list lovora
- prstohvat cimeta
- sol, biber
Male tajne velikih majstora: 3 glavne greške zbog kojih nam se blitva s krompirom ne skuha dobro
Za umak:
- 900 ml mlijeka
- 120 g maslaca
- 120 g brašna
- 100 g sira tvrdog sira
- 2 žumanceta
- sol
Priprema:
- Patlidžane narežite ih na kriške, posolite i ostavite da odstoje oko pola sata pa ih ocijedite, posušite i ispržite na dosta ulja (možete ih i ispeći u pećnici pokapane s malo ulja).
- Krompir narežite na kriške debljine oko pola centimetra pa ih ispržite na ulju (ili ispecite). Začinite ih s malo soli.
- Za mesni umak zagrijte maslinovo ulje u široj tavi, dodajte nasjeckani luk i dinstajte ga dok ne omekša. Dodajte mljeveno meso, pa ga razbijte kuhačom na manje komade. Kad uhvati boju, dodajte bijeli luk i pastu od paradajza te dinstajte dok bijeli luk ne zamiriše i omekša.
- Ulijte crno vino, promiješajte i pričekajte da ispari. Dodajte konzervisani paradajz, šećer, prstohvat cimeta, 1 lovorov list, sol i biber te pustite da zavrije, a zatim smanjite vatru i kuhajte poklopljeno oko 30 minuta ili dok većina tekućine ne ispari.
Idealan ručak za ljetne dane: Salata sa bijelim grahom i rukolom
- Za umak otopite maslac na laganoj vatri, dodajte mu brašno uz neprestano miješanje, a kad uhvati boju zalijte toplim mlijekom i dobro promiješajte. Kuhajte na laganoj vatri uz miješanje dok ne dobijete gustu kremu. Posudu zatim maknite sa šporeta i umiješajte žumanca, sol, biber i većinu naribanog sira (dio ostavite za posipanje). Brzo sve izmiješajte, da se jaja ne zgrudaju. Jednu kašiku umaka dodajte u mesni umak.
- Zagrijte rernu na 180 stepeni.
- Na dno posude za pečenje dimenzija 30X20 centimetara stavite malo ulja pa posložite krompire, a na njih stavite pola količine patlidžana. Prekrijte ih mesnim umakom pa na to stavite drugi sloj patlidžana, prekrijte ga kremastim umakom i pospite naribanim sirom. Pecite musaku oko sat vremena i pustite je da se malo ohladi prije rezanja, kako bi se umak stisnuo, piše Slobodna Dalmacija.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.