Bosanski specijalitet prste da poližete: Uljevak od sira i špinata
Nema ništa jednostavnije, a ukusnije od uljevaka, bosanskohercegovačkog specijaliteta koji sa trpeze nestane za tili čas.
Donosimo vam najjednostavniji način za pripremu ovog jela sa sirom i špinatom.
Sastojci
3-4 jaja
Tri kašike kisele pavlake
Kašičica soli
Pola praška za pecivo
Pet kašika pšeničnog brašna
Pet kašika kukuruznog brašna
100 ml ulja
300-400 grama mladog sira
Šolja sitno sjeckanog špinata
Malo putera
Preprema
Uključite pećnicu na 190 stepeni i u nju stavite prazan pleh da se grije. U zdjeli izmiksujte 3-4 jaja sa tri kašike pavlake i kašičicom soli. Dodajte pola praška za pecivo, pet kašika pšeničnog i pet kašika kukuruznog brašna. Postepeno dodajte 100 ml. ulja.
Na kraju u masu umiješajte 300 - 500 grama mladog sira, ili nekog drugog sira - po volji i špinat.
Rukavicom izvadite vrući pleh iz pećnice. Stavite kockicu putera da se istopi i pažljivo namažite dno i zidove pleha. Na to izlijte tijesto. Vratite u pećnicu i pecite oko 30 minuta, prenosi Stil.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.