Mmm... / Kada ako ne sada: Donosimo recept za gravče na tavče

11. 10. 2020. u 22:00:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Gravče na tavče je tradicionalno makedonsko jelo. No i kod nas je popularno i spada među omiljenim.

S ovim jelom ne možete pogriješiti. Donosimo vam recept, sigurni smo da ćete se obradovati.

Potrebno vam je:

grah - 500 g kuhani, bijeli
voda - 300 ml od kuhanja graha
paradajz pire - 2 kašike
luk - 2 glavice, sitno nasjeckan
aleva paprika - 1 kašika
maslinovo ulje i ulje
sol
univerzalni začin - 1 kašičica
biber - 1 kašičica
lovorov list
bijeli luk - 1 čehno

Priprema: 

1. Grah se potpuno skuha.

2. U šerpu sa debelim dnom i zidovima u masnoći (ulje + maslinovo ulje), dinstajte na srednje jakoj vatri 2 glavice sjeckanog luka do zlatne boje. Dodajte kašiku aleve paprike, promiješajte i ostavite nekoliko sekundi da luk upije aromu.

3. Sipajte grah, paradajz pire, biber, sitno isjeckani bijeli luk i lovorov list. Sipajte vodu iz graha, a ako je malo, dodajte vrelu vodu. Pustite da se krčka nekoliko minuta, a zatim prebacite sve u glinenu posudu.

4. Rasporedite nekoliko tankih kriški paradajza i pecite na 200 stepeni oko 40 minuta.

Napomena: Dodajte i prstohvat nane, jer daje poseban ukus jelu, iako to nije u originalnom receptu, prenosi Bonapeti.

Prijatno!


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA