Čak je i ukusnija od one standardne: Isprobajte malo drugačiju musaku
Musaka je jedno od tradicionlanih jela na našim prostorima. Navikli smo je jesti samo s krompirom i mljevenim mesom.
No, kada se u nju dodaju još i tikvice i patlidžan, na stolu ćete imati pravu eksploziju ukusa.
Musaka "tri u jedan" je jedan kompletan ručak u tri sloja povrća kakav će vas oduševiti.
Potrebno vam je:
– 300 gr krompira
– 200 gr patlidžana
– 200 gr tikvice
– 7 kašika maslinovog ulja
– 500 gr paradajza
– 150 gr luka
– 300 gr faširanog mesa
– 120 ml mlijeka
– jaja
– malo bijelog luka
– so, biber, bosiljak
Priprema:
1. Krompir oguliti i izrezati na kolutiće srednje debljine. U vatrostalnu zdjelu koju ste premazali jednom kašikom ulja poredati izrezan krompir, zatim posoliti, dodati biber i bosiljak. Peći u prethodno zagrijanoj rerni na 200 stepeni, oko 25 minuta.
2. Dok se to peče, oguliti i na kolutiće izrezati tikvicu i patlidžan, posoliti i staviti da odstoji oko 20 minuta. Zatim uzeti jednu krpu i posušiti ih, te ih prepržiti na ulju. Paradajz izrezati na kolutiće. Isjeckani crveni luk ispržiti na jednoj kašiki ulja i dodati bijeli luk i meso.
3. Sve skupa posoliti i pobiberiti i dodati malo bosiljka. Kad se malo ohladi, poredati meso preko krompira, a zatim redati patlidžane i tikvicu, još malo začiniti i preliti jajima koja ste prethodno izmiješali sa mlijekom. Peći još 25 minuta, preporučuju Malizalogaji.
Uživajte!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.