Dilema riješena: Ovo preukusno jelo zaslužuje da bude na nedjeljnoj trpezi

Radiosarajevo.ba
Dilema riješena: Ovo preukusno jelo zaslužuje da bude na nedjeljnoj trpezi
Foto: Pinterest / Grčka musaka

Vječita dilema domaćica: “Šta da spremam za ručak?”, često učini dileme oko spremanja hrane, planiranja obroka pa i kuhanja, napornim više nego što je to potrebno.

Zato, ukoliko ne znate šta da kuhate ovog nedeljnog popodneva, grčka musaka odličan je prijedlog. 

Sastojci: 

Osnova

6 patlidžana srednje veličine
maslinovo ulje (za prženje patlidžana)

Za sos sa mesom

750 g mljevene junetine ili jagnjetine
2 glavice crvenog luka, srednje veličine (sitno isjeckane na kockice)
malo bijelog luka
400 g paradajza (isjeckanog)
2 kašike pirea od paradajza
kašičica šećera
so i biber
lovorov list
prstohvat cimeta
1/4 šolje maslinovog ulja

Za bešamel sos

875 ml mlijeka
100 g putera
100 g brašna
prstohvat muskatnog oraščića
2 žumanceta
100 g parmezana + za posipanje musake

Priprema: 

1. Patlidžanima odstranite peteljke i isjecite uzdužno na komade debljine oko 1 cm. Posolite i ostavite oko pola sata.

2. Isperite patlidžan i iscijedite višak vode, pa ih utapkajte paprinim ubrusom. Propržite patlidžan na ulju dok ne porumeni. Isprženo povrće stavite na papirni ubrus kako bi se iscijedio višak ulja.

Sos sa mesom

3. Zagrijte veću tavu na srednjoj temperaturi i dodajte maslinovo ulja, a zatim i isjeckan crni luk i pržite dok ne omekša i porumeni. Nakon toga dodajte bijeli luk, pire od paradajza i mljeveno meso. Sve promiješajte, pa zatim dodajte i šolju vode. Kada ispari dodajte pire od paradajza, šećer, cimet, lovorov list i so i biber po ukusu. Kada počne da vri, smanjite temepraturu i ostavite da se krčka oko pola sata, dok skoro sva tečnost ne ispari.

Bešamel sos

4. U velikoj tavi otopite puter na srednjoj temperaturi. Dodajte brašno i konstantno miješajte da se smjesa zgusne. Zatim dodajte toplo mlijeko postepeno u neprekidnom mlazu. Miješajte konstantno da se ne bi stvorile grudvice. Kada se zgusne, sklonite sa ringle i dodajte žumanca, so, biber, muskatni oraščić i parmezan. Brzo miješajte kako se jaja ne bi pretvorila u omlet.

Slaganje musake

5. Vatrostalnu posudu ili pleh (veličine oko 20×30 cm) namažite puterom, pa po dnu poredajte patlidžan. Preko stavite smjesu sa mesom, zatim još jedan red patlidžana i preko bešamel sos. Poravnajte sos kašikom. Po želji možte posuti musaku parmezanom. Musaku pecite u rerni zagrijanoj na 180-200 C oko sat vremena, dok ne porumeni. Sačekajte da se musaka ohladi, pa je poslužite uz svježu salatu, piše stvarukusa.rs. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije