Bolovi u vratu mogu postati neizdrživi, no ovi pokreti spašavaju stvar

0
Radiosarajevo.ba
Bolovi u vratu mogu postati neizdrživi, no ovi pokreti spašavaju stvar

Često se uhvatite kako se pod utjecajem boli i ukočenosti primate za vrat i ramena? Namještate se u uredskom naslonjaču ne biste li našli položaj koji će umanjiti te bolove? Nakon polusatnog "skrolanja" po mobitelu s glavom prema dole, imate osjećaj kako je više ne možete vratiti na mjesto...

Popis problema se čini beskonačnim, ali i svijest da smo više nego ikad suočeni s problemom nepravilnog držanja kojeg prati i fizička bol, piše Živim.hr.

Stanite pred ogledalo

Pogledajte svoj profil u ogledalu. Ako vam se čini da su vam leđa pogrbljena, ramena izražena prema naprijed kao i glava, bit će vam jasno od kud dolaze svi ti silni bolovi. Često osvještavanjem vlastitog držanja možemo sami sebi potvrditi kako je naša kralježnica doista deformirana. Posebno, pogledom u ogledalo možemo primijetiti zaobljenu grbicu u podnožju vrata. Ovaj fenomen ima više naziva, a među poznatijima su vratna grba, udovička grba, grbava ili okrugla leđa.

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Aco, šta ćemo sad!

Kifoza

Iza spomenutih naziva krije se medicinski termin kifoza koja nastaje kao rezultat hroničnog, pogrbljenog držanja, odnosno pretjerano zakrivljene kralježnice prema naprijed. U modernom svijetu glavni krivci za ovo su mobiteli i razni drugi računarski ekrani. S vremenom, navika lošeg držanja može uzrokovati razvoj abnormalne krivulje gornjih kralježaka.

Iako kralježnica ima prirodne krivulje, što nam pomaže stajati ravno i pravilno se držati, kifoza ove naoko bezazlene funkcije čini izazovnim.

Cijelu sedmicu nije niti jednom sjeo: Promjene na njegovom tijelu su ga zaprepastile

Osim grbe u gornjem dijelu leđa, također možete imati problem sa:

  • zaobljenim ramenima
  • zategnutim tetivama koljena
  • boli i osjećajem ukočenosti u leđima i lopaticama, ali i
  • boriti se s ekstremnim umorom, glavoboljama i migrenama

Šta uzrokuje kifozu?

Prvenstveno loše držanje zbog čega dolazi do slabljenja mišića gornjeg dijela leđa i vrata kao i do zategnutih mišića u vratu i prsima. Osim toga, kifozu može uzrokovati i:

Ukoliko osjetite da vam se ovo dešava tokom jela, odmah reagujte: 'To može biti simptom raka'

  • Osteoporoza - češća je kod žena
  • Degenerativne promjene na kralježnici - kao normalni proces starenja, međutim, artritis, tumori i infekcije također mogu uzrokovati ove promjene.
  • Razne infekcije kralježnice, prijelomi, tumori, kalcifikacije ligamenata kralježnice također mogu promijeniti oblik kralježnice.
  • Kongenitalni poremećaj - kada se kralježnica ne formira pravilno prije rođenja.
  • Scheuermannova kifoza - očituje se kod tinejdžera, kada se njihova kralježnica razvije u klinasti oblik umjesto u pravokutnik.

Vježbe za udovičku grbu koje možete raditi

Grbu na vratu možete umanjiti, a s njom i bolove jačanjem mišića gornjeg dijela leđa i vrata. Povećanje tonusa mišića pomaže u podizanju ramena i glave. Donosimo nekoliko dobrih vježbi koje možete izvoditi u svakoj prilici:

  • Podbradak - povucite bradu ravno unazad. Ova je vježba dobra za diskove i jača mišiće vrata. Napravite tri serije od 10 dnevno.
  • Stisak lopatica - stisnite lopatice jednu prema drugoj. Ova će vježba poboljšati mišiće gornjeg dijela leđa. Napravite tri serije od 10 dnevno.

Nemojte ignorisati ove promjene na tijelu: Pet manje poznatih simptoma hepatitisa

Uz ove, vaš liječnik može preporučiti fizikalnu terapiju, gdje ća vas stručnjaci naučiti pravilno izvoditi još mnogo drugih vježbi, uz koje ćete, ako ih radite redovito, imati manje boli i više energije.

Pametno s mobitelom

Također, svakako razmislite o tome kako koristite svoj mobilni telefon. Preporučuje se držati ga u razini očiju kako ne biste savijali vrat. Isto pravilo vrijedi i za gledanje u računar. Svoj radni prostor postavite tako da vam vidno polje pada na sredinu zaslona. Uz to, sjetite se svako toliko izvoditi jednostavne vježbe poput spomenutih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak