Nemojte ignorisati ove promjene na tijelu: Pet manje poznatih simptoma hepatitisa

0
Radiosarajevo.ba
Nemojte ignorisati ove promjene na tijelu: Pet manje poznatih simptoma hepatitisa
FOTO: Pixabay / Ilustracija

Hepatitis je ozbiljna upala jetre, vitalnog organa odgovornog za mnoge važne funkcije u čovjekovom tijelu, uključujući detoksikaciju, sintezu proteina i probavu.

Ovo stanje mogu potaknuti brojni faktori, uključujući virusne infekcije, prekomjerna konzumacija alkohola, uzimanje određenih lijekova te određene autoimune bolesti.

Razlikujemo akutni i hronični hepatitis. Akutno stanje je iznenadna, kratkotrajna upala jetre koja može biti teška i preći u hronično stanje za koje se smatra a nastaje ako upala jetre traje duže od šest mjeseci.

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Aco, šta ćemo sad!

S ove strane Drine | Dragan Banjac: Aco, šta ćemo sad!

Manje poznati simptomi

Žutica i bolovi u trbuhu već su dobro poznati simptomi koji upućuju na bolest jetre, ali postoje i oni o kojima se manje zna, a mogu se pojaviti na nogama i stopalima, a naročito noću i to u obliku sljedećih znakova:

1. Oticanje nogu i stopala - Hepatitis može utjecati na sposobnost jetre da regulira tekućine u tijelu, što dovodi do nakupljanja tekućine i vidljivog oticanja. Ako imate dugotrajno oticanje, važno je konzultirati ljekara.

2. Neuobičajena bol i nelagoda - Hepatitis može uzrokovati bol i nelagodu u nogama i stopalima, naročito tokom noći. Ona može varirati od blagih do jakih pulsirajućih i stalnih bolova

3. Promjene na koži - Promjene boje ili neobični tragovi na nogama i stopalima, mogu upućivati na to da imate problema s jetrom. Hepatitis može dovesti do niza kožnih problema, uključujući tamnjenje ili žutilo kože zbog disfunkcije jetre.

4. Noćni grčevi - Grčevi u nogama koji se često javljaju noću mogu biti suptilan pokazatelj na problem s jetrom. Hepatitis može utjecati na ravnotežu elektrolita u tijelu, što pak dovodi do grčeva u mišićima i nelagode.

5. Sindrom nemirnih nogu - Hepatitis može uzrokovati sindrom nemirnih nogu, stanje u kojem osjećate nekontroliranu potrebu za pomicanjem nogu, često praćeno nelagodom.

Prevencija

Prevencija hepatitisa uključuje prakticiranje dobre higijene, izbjegavanje rizičnog ponašanja kao što je upuštanje u nezaštićeni spolni odnos. Provođenje preventivnih mjera i cijepljenje mogu uvelike smanjiti rizik od hepatitisa, piše Živim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije