Važna je njega iznutra: Riješite se krhkih i lomljivih noktiju uz pomoć ovih sedam namirnica

0
Radiosarajevo.ba
Važna je njega iznutra: Riješite se krhkih i lomljivih noktiju uz pomoć ovih sedam namirnica
Foto: Mayo klinika / Nokti/Ilustracija

Pogled u nokte često je dobar pokazatelj našeg općeg zdravstvenog stanja, a osobito kada su prehrambene navike u pitanju.

Ako su oni slabi, lomljivi, sporo rastu ili su bez sjaja, preispitivanje toga što kroz dan jedete, sugerira dijetetičarka Sarah Mirkin, moglo bi biti od velike koristi.

Očiti nedostaci vitamina, minerala i proteina

Naime, baš kao i ostatak tijela, nokti također zahtijevaju pravilnu njegu iznutra kako bi bili zdravi. U suprotnom, ističe dijetetičarka, ako ste pothranjeni, imate manjak vitamina, minerala i proteina, nokti će biti jedan od prvih dijelova tijela koji će pokazati da nešto hitno morate mijenjati. Lomljivi nokti ili oni s izbočinama obično su uzrokovani nedostatkom željeza, kalcija, magnezija, vitamina B, C, D ili nedovoljnom konzumacijom vode i proteina.

Teška nesreća u centru Sarajeva: Automobilom udario pješaka na cesti, hitno prebačen na KUM

Teška nesreća u centru Sarajeva: Automobilom udario pješaka na cesti, hitno prebačen na KUM

Šta biste trebali pojačati u prehrani?

Općenito, protuupalna prehrana bogata proteinima, voćem i povrćem, orašastim plodovima, sjemenkama, mahunarkama i zdravim masnoćama noktima će osigurati potrebne hranjive tvari. Ova stručnjakinja preporučuje sljedećih sedam namirnica:

1. Voda i hrana koja sadrži vodu

Pravilna hidracija osobito je važna za zdrav izgled noktiju. Manje su skloni lomljenju i pucanju. Spomenuti problemi očiti su znakovi da vam tijelo žudi za vodom koja uostalom pomaže dopremanju hranjivih tvari i kisika u stanice. Osim vode kao primarnom potrebom, tekućinu možete unijeti i kroz voće poput trenutno popularnih lubenice, breskve, ananasa, rajčica te povrća poput krastavaca, tikvica i salata. Ne zaboravite ni na povrtne supe.

2. Laneno sjeme

Hrana bogata masnim kiselinama, ističe Mirkin, potiče zdrav razvoj stanica, što pomaže u rastu zdravih noktiju i kose. U jedno od tih namirnica ubrajamo i sjemenke lana koje su bogato omega-3 masnim kiselinama i tiaminom. Osim toga, sjemenke u sebi sadrže i magnezij koji će, kad su nokti u pitanju, pomoći spriječiti stvaranje izbočina na samoj pločici nokta.

Natekle su vam noge od velikih vrućina? Postoji samo jedno rješenje za taj problem

Natekle su vam noge od velikih vrućina? Postoji samo jedno rješenje za taj problem

 3. Grejp

Moć grejpa u samom je vrhu i kod zdravlja noktiju. Ovo citrusno voće obiluje vlaknima te vitaminima A i C. Bogato je beta karotenom, likopenom i flavonoidima, antioksidansima koji mogu zaštititi nokte od oštećenja slobodnih radikala, piše Živim.

"Ekstrakt sjemenki grejpa ima snažna svojstva protiv gljivica, što ga čini učinkovitom prirodnom terapijom za gljivice na noktima i atletsko stopalo", kaže Mirkin.

4. Jaja

Uključivanjem jaja u prehranu, osigurat ćete cijeli spektar korisnih tvari noktima. Ova će ih namirnica učiniti jačima, zdravijima i sjajnima budući da obiluje proteinima, koji pomažu u stvaranju keratina. Jaja obiluju i vitaminom D, čiji je nedostatak ujedno i uzrok suhih i lomljivih noktiju te vitaminom B12 i biotinom koji osim što poboljšava strukturu keratina, noktima osigurava čvrstoću i smanjuje lomljivost.

5. Losos

Mikronutrijenti sprječavaju krhke i beživotne nokte, a namirnica u kojoj ćete ih naći u izobilju svakako je losos. Obiluje vitaminom D, proteinima, biotinom, cinkom, bakrom, selenom, vitaminima B1, B6 i B12 te omega-3 masnim kiselinama. Nedostatak vitamina B12, napominje Mirkin, kad su u pitanju nokti, najbolje ćete primijetiti ako oni promijene boju u sivu ili smeđu.

Ovo su najpopularniji načini njege kože: Ekspertica objašnjava šta je najbolje

Ovo su najpopularniji načini njege kože: Ekspertica objašnjava šta je najbolje

6. Leća

Leća sadrži proteine, biotin magnezij, folat i cink čiji nedostatak može dovesti do bijelih mrlja i slabih noktiju. Ova mahunarka obiluje i željezom koje je ključno za proizvodnju hemoglobina koji pak prenosi kisik do nokta. Dovoljne razine željeza sprječavaju probleme lomljivih noktiju kao i njihov spori rast. Nedostatak željeza može dovesti do blijedih ili žličastih noktiju (koilonihija).

7. Prehrambeni kvasac

Prehrambeni kvasac je još jedna od namirnica bogatih proteinima neophodnih za stvaranje keratina. Sadrži i dosta vitamina iz B kompleksa. Prema dijetetičarki Mirkin, samo dvije kašike osiguravaju više od tri puta veći dnevni unos vitamina B12 i oko 69 posto dnevne vrijednosti biotina. Ovaj kvasac koji je dostupan u specijaliziranim trgovinama može se koristiti kao dobra zamjena parmezanu i to u krem supama, jelima od tjestenine i rižotima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije